Они који су добро познавали културну збиљу малог града подно Романије, с уважавањем су изговарали њено име, уживали у оном што је, под њеним руководством, Установа за културу поклањала обичном човјеку, посебно у времену немања и оскудице.

Јелена Дундић, рођена је 16. октобра 1956. године у Сокоцу, гдје је завршила основну школу и гимназију. Студирала је на Филозофском факултету у Сарајеву, Одсјек југословенске књижевности, а 1981. године дипломирала на Педагошкој академији у Сарајеву, да би стекавши звање наставника, у просвјети провела 13 година.

© Соколац-срце Романије

Карактеристика њеног рада била је у истицању оних вриједности што боље и јасније показују карактер српске народности. Јелена је настојала да оживи традиционалне форме народног просвјетитеља. Те активности проводила је кроз разне састанке, академије, приредбе, народне зборове и друга дружења. Од свих дружења најважнија и најпопуларнија су: „Госпојинске вечери“ на Романији, „Ђурђевдански уранак“, Видовдан, Никољдан и Савиндан. Све приредбе припремала је на вријеме прилагођавајући их Романијским приликама. Јелена је обављала дужност директора Центра за културу Општине Соколац (садашње Установе за културу „Перо Косорић“ Соколац) са значајним резултатима.

У Установи за културу радила је скоро све – водила курсеве, радионице, организовала приредбе, неријетко се налазила у улози водитеља, па и за микс пултом, за техником, када се није могло наћи друго рјешење. Писала је и текстове пуне позитивне енергије за новине, била омиљена у медијима. Све је то Јелена радила с осмјехом, без имало љутње, па и на оне који су у веома озбиљном тренутку заборављали да ураде дио договореног посла. Јелена се прва сјетила да у кино-салу врати вријеме скоро заборављених игранки, вријеме танга и других лаганих плесова, кроз суботње вече сјетног имена „Игранка као некад“, као сјећање на седамдесете године прошлог вијека.

Остварила је добру сарадњу са домаћим и међународним невладиним организацијама помоћу којих је настојала представити све позитивне вриједности наше општине.

© Соколац-срце Романије

Јелена је заједно са садашњим начелником општине Соколац Милованом Бјелицом много времена и енергије уложила у градњу манастира „Соколица“ на Романији. Гледајући у њој модерну жену која у зрелим годинама постизала је велике резултате. За све што је у животу постигла, морала је сама да се избори, непрестано се доказујући и себи и другима. Јелена је била жена јаких емоција, дубоко везана за историју, културу и традицију српског народа.

Од 1999. године активно је радила у НВО сектору. Од 2000. године волонтерски је обављала и послове предсједника СПКД „Просвјета“. Идејни је творац и аниматор идеје оснивања Удружења жена „Аурора“, Соколац, које је радило извјестан период као неформална група грађана, а затим активно наставило свој рад регистрацијом у Удружење жена. Удружење је 2006. године значајно проширило дијапазон свога дјеловања, обогатило своју мисију, оснажило визију, значајно проширило своје стратешке циљеве и пререгистровало се у Удружење грађана „Аурора“, Соколац.

Јелена Дундић била је директор Установе за културу „Перо Косорић“ до 2013.године, када је прерано преминула. Сахрањена је на Градском гробљу „Градац“ 23.децембра 2013.године.

IN MEMORIAM Јелена Дундић (1956-2013)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име