Лидер Нове српске демократије и кандидат за предсједника Црне Горе Андрија Мандић казао је гостујући у Слободној зони на ТВ Прва да зна да је његов први предизборни спот доста необичан али и да постоји само један човјек који је безгрешан а који је шетао земљом.

„Нема тога ко се бави политиком а да није погријешио. Ја сам саопштио ту чињеницу јер сам имао потребу то да кажем након побједе народа 2020. године. Режим који је завађао Црну Гору и отворио сваку линију подјела, када смо постали побједници, из позиције моћи и снаге, опредијелили смо се да људима кажемо да нећемо из позиција моћи вршити дискриминацију већ хоћемо да се помиримо као браћа“, казао је Мандић.

То, наводи, није стање слабости већ његове снаге и да има подршку свих оних који су патили последњих година а који желе да се помире.

„Овај спот представља оно што смо почели да радимо 2020. године. Можемо послати поруку охрабрења, наде, како би Црна Гора кренула напријед. Сигуран сам да се ова порука неће погршено разумјети као да смо слаби и нејаки већ да смо традиционални људи, који воде рачуна о Црној Гори који желе да пронађу формулу коју нудимо на предсједничким изборима“, јасан је Мандић.

Ово су, додаје, тешка и изазовна времена у којима нико у Европи није сигуран јер на Истоку букти велики рат.

„Као политичар, одговоран човјек, који је у политичком смислу предводио заједницу, говорим да требамо пронаћи начина да радимо заједно. Земље као Црна Гора не могу учествовати у глобалним сукобима, али оно што можемо урадити је да будемо уједињени“, казао је он.

Потребно је градити будућност, додаје Мандић и каже да он воли Црну Гору, али не на начин да воле Црну Гору да држе руку на срцу током интонирања химне, док је исту пљачкао.

„Ова земља је једна од најљепших малих држава са огромним потенцијалом и ресурсима. Умјесто да се енергија улагала у заједничку будућност, ми смо добили катастрофу која је добила не само подјеле, већ и богаћење на несрећу својих комшија. Данас нам треба заокрет. Треба нам снаге и воље, а имам жељу да понудим нови пут грађанима Црне Горе, не само онима који су ме пратили свих ових година, којима се захваљујем на издржљивости. Управо је заједница коју представљам била та која је пружала отпор“, казао је Мандић.

О Спајићевој кандидатури

На питање да прокоментарише да ли су ДФ и ДПС спријечили кандидатуру Милојка Спајића, он тврди да није водио рачуна о другим кандидатурама.

„Он није елиминисан због постојања неке осовине, већ јер је лагао грађане Црне Горе. Није говорио истину за своје пребивалиште, послао је лошу поруку да као предсједнички кандидат не говори истину, шта се може очекивати кад не говори истину? Ми као организација и наши представници у ДИК-у, после збуњујућих ствари, се нисмо изјашњавали. ДФ је био уздржан у ДИК-у. Спајић је сам себе елиминисао, а морао је знати да ништа не може сакрити“, казао је он.

Коментаришући реторику да је ДФ исто као ДПС, Мандић каже да се тај термин одомаћио и тврди да ту постоји утицај страног фактора.

„ДФ је симбол борбе против ДПС-а. Тај ДФ је изњедрио и подржао читав низ анонимних људи да постану најважнији функционери. Није лијепо да онима којима толико дугујете у политичком смислу приписујете овако ружне ствари. Грађани Црне Горе добро знају шта је све прошла организација којом припадам и шта су прошле наше породице које су се бориле против ДПС-а, за разлику од оних који нас критикују. Можда су они и били сметња што ДПС није смијењен раније“, јасан је Мандић.

Додаје да нема тог члана ДФ-а који није пропатио и да су људи хапшени и осуђивани.

„Зна Црна Гора ко је доминантно оборио ДПС. То што се неким манипулацијама, кампањом, то покушава промијенити, то нас неће зауставити да градимо нову будућност. Чуваћемо заједно традицију и заједнички се посветити економским питањима ове земље. Када обиђете Црну Гору и разговарате са људима, суочавате се истим питањем – како да се поправи квалитет живота и како да се запосле“, казао је он.

То што је ДФ прошао са хапшењима прогоном не даје за право да буду осветници као што је претходни режим радио против њих.

„Имам снаге и воље да данас треба да урадимо нешто добро. То добро је чињеница да треба да се помиримо. Када се пробудите ујутру, до сада сте размишљали кога да мрзите тај дан. Друштво се угрожавало. Нама не треба то. Треба нам друга формула. Очекујем да она буде подржана а вјерујем да ће многи разумјети, чак и они који имају негативне емоције према мени“, казао је Мандић.

„Немам пребивалиште у Србији, немам пасош, немам личну карту нити некретнину“

На питање да ли има држављанство Србије, Мандић каже да он никада ништа не би слагао.

„На питање ДИК-а упућено ка Србији је прво било моје име док је Спајић био на другом мјесту. Немам пребивалиште у Србији, немам пасош, немам личну карту нити некретнину. Ја сам 2008. године учествовао на предсједничким изборима а и тада сам испуњавао све услове. Ништа се није промијенило ни у мом картону нити било ком другом поступку“, казао је он.

Постоји, додаје, проблем да држављани Црне Горе имају и држављанство друге државе.

„Хрватску путовницу имају сви Хрвати, а и грађани српске националности који су протјерани, могли су узети домовницу Хрватске. Имамо држављанства других држава, Албаније, БиХ, пребивалишта на другим мјестима, а то је ствар коју треба уредити. Проблем је што је проблем само Србија“, казао је Мандић.

„Предсједник је носилац највећег суверенитета у земљи“

Овлашћења предсједника Црне Горе, каже Мандић, нису велика али је предсједник носилац највећег суверенитета у земљи.

„Он не треба узурпирати власти других органа. Спољну и унутрашњу политику води Влада, док предсједник може свакако да утиче на политику тако што ће у разговорима, комуникацији, свим елементима који му стоје на рапослогању да усмјерава државни брод, а Црна Гора треба бити усмјерена да буде дом свих грађана“, јасан је Мандић.

Потребно је, како наводи, држави дати срце.

„Моји преци су овдје живјели, а и потомци ће. Са великом љубављу желим да приступим том проблему и да пренесем те поруке свим грађанима. Црна Гора може помоћи себи у валоризацији ресурса. Ту мислим на Луку Бар, туризам, енергетику – све оно што чини економски живот ове земље. Када подигнемо економију, онда то значи отварање нових радних мјеста. Подизањем економије, повећавају се плате, пензије… Што се инфраструктуре тиче, потребно је завшрити аутопут“, казао је он.

Знамо, како наводи, по чему је Црна Гора препозната у међународним круговима.

„То је криминал. То су људи из црногорских породица који су игром случаја увели дио наше младости у недозвољене послове а многи су то платили животима. Имамо проблем сукоба који се не може зауставити а то се треба превазићи. Борба против корупције мора почети од врха државе“, јасан је Мандић.

„Да смо били у Влади, имали би резултате исто као и у државним фирмама“

На питање је ли задовољан радом људи који су из ДФ-а а који су на челу општина, и државних предузећа, Мандић каже да су били у Влади, имали би и те резултате који би омогућили да на државном нивоу могу имати боље резултате.

„Нису биле мале инвестиције, али су могле бити доста веће да се водила озбиљнија политика на нивоу Владе. Када се спустите на државна предузећа, то служи на понос свима нама који се бавимо политиком. Желим да издвојим резултате ЕПЦГ, знајући енергију коју Милутин Ђукановић уноси. Црна Гора је једина држава у Европи која није повећала цијену струје за своје грађане“, казао је Мандић.

ЕПЦГ је, казао је, кренула у израду обновљивих извора енергије. Говорећи о руднику угља у Пљевљима, Мандић каже да је због тога град живнуо.

„То морамо урадити и са другим крајевима. Има читав низ пројеката. Видите у Будви како све функционише. Ти наши људи који воде будванску општину нису случајно добили подршку половине грађана, већ знају да они могу Будву унаприједити. Од општине до општине, преко Жељезнице, Плантажа… Када видите наше директоре како вриједно и предано раде, све се мијења. Када нема корупције, јавашлука, када имате друштвену одговорност, када поштујете стандарде и имате обавезу да након тог посла који вршите, морате да се суочите са људима који ће питати шта је урађено са приликом која му је дата?“, казао је Мандић.

„За ову ситуацију је крив Мило Ђукановић јер је кршио Устав“

Држава мора функционисати као уређен систем, каже Мандић и додаје да за ову ситуацију крив Мило Ђукановић.

„Након пада Владе Дритана Абазовића, ми смо га обавијестили да треба да да мандат мандатару што је он одбио. Као предсједник, нећу се понашати противуставно, већ ћу се понашати тако да се да подршка нормализацији политичког живота Црне Горе. Када падне Влада у Британији, краљ или краљица, без размишљања даје мандат ономе ко може саставити Владу. Таква је ситуација у земљама које нису парламентарна монархија већ републике. Криза у Црној Гори дакле почива на непоштовању Устава. То се мора промијенити“, јасан је Мандић.

Прихвата, како наводи, одговорност за своје ријечи које је рекао док је бранио своју заједницу, али тако данас жели да ради са сваким.

„Никог нисам повриједио. Јесам имао оштру реторику када смо бранили нашу заједницу, и националну и вјерску, али ни једну мајку, ни бошњачку ни хрватску ни албанску ја нисам заплакао, за разлику од неких из бившег режима који су то урадили а онда упирали прст у мене“, казао је Мандић.

Што се тиче људи који су гласали за ову или ону политичку опцију, Мандић додаје да су се они борили за вишепартијски систем како би могли слободно да бирају.

„Сви ти људи који су били тој позицији, доживљавамо их за браћу и с њима желимо да радимо. Они који су кршили законе, то није реваншизам, морају да се суоче са правном државом. Када се они с тим суоче, излазе бољи из тог процеса и кроз ресоцијализацију ће схватити да закон важи за све“, казао је он.

„Куцнуо је час за помирење“

Тврди и да је куцнуо час за помирење.

„Добијам позиве од људи који су критиковали моју политику. Схватају да ово што се ради и што саопштавамо, није за потребе предизборне кампање, већ је почело много раније кроз битку да демократија функционише. Имамо сада већи задатак од обједињавања парламентарне већине. Требамо објединити народ за нешто а не против нечега. Важно је знати, независно јеси ли Србин, Црногорац, Бошњак, Албанац, Хрват, свима је борба против криминала и економија заједнички циљ“, јасан је Мандић.

Људи су, додаје, узнапредовали у посматрању политике у Црној Гори.

„Нити сам кум Мила Ђукановића, нити је моја жена фарбала Београд на води“

Говорећи о аферама који се „ваде из нафталина“ да је Мандић кум Мила Ђукановића, и да је његова жена фарбала Београд на води, Мандић каже да су неки људи изабрали њега за мету измишљајући лажи.

„Нит сам кум Мила Ђукановића, нити моја жена има фирму, нити је икад имала. Била је запослена у једној српској компанији. 10 година ради у телекомуникационој компанији Мтел. Мислите ли да је она могла да офарба Београд на води а да то остане као тајни податак. У кампањама, постоји и прљава кампања. Некад се ту ангажују и службе. Води се поступак против бившег шефа АНБ-а јер је та служба нешто слично радила против политичара из ДФ-а“, казао је он.

Биће, додаје, још лажи али јавност те лажи одбија као од тефлона.

„Када неко од политичара лаже, врло брзо буде откривен. Да сам ја ишта урадио, био би раскринкан и осрамоћен. Пошто су то лажи, треба их тако и третирати“, јасан је Мандић.

„Поносан сам на своју породицу, увијек су били ту за мене као и ја за њих“

Закључујући, Мандић да је поносан на своју породицу.

„Прво сам поносан како су свих ових година стајали снажно иза мог избора да се бавим политиком. Више је било непријатности него лијепог у томе. Ја сам желио то да радим, а породица је то прихватила и подржавала свих ових година. Никоме није било лако, ни мојој супрузи ни сину ни ћерки. Моју сестру, можете замислити, која је једно од најбољих створења на земљи, су чак хапсили у Подгорици и возили у Даниловград јер није било мјеста. Ми стојимо чврсто, уједињени, а тако би волио да буде и Црна Гора“, каже Мандић.

Додаје да живе у кући коју је саградио његов отац.

„Једини сам кандидат који живи тако. Живим на истој адреси на којој сам био и у седмом разреду и сад кад имам 58 година. Нисам могао као сви други да подигнем кредит иако моја супруга и ја имамо добре плате за црногорске прилике. Просто смо осјећали да је добро да смо сложни, и да будемо једни покрај других. Та породица ми даје снагу, стој уз мене као и ја уз њих а та формула породице треба бити формула којом се брани традиционална Црна Гора“, подвлачи Мандић.