Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас у Бијељини да неће одустати од одлуке да и даље предлаже забрану извоза обловине из БиХ.

– Цијеним да оно што имамо дрвних сортимената из шумских газдинстава у Републици Српској и Федерацији БиХ примарно треба да остане нашим дрвопрерађивачима који запошљавају људе, социјално и друштвено су одговорни и врло активни и видљиви у спољнотрговинском промету – рекао је Кошарац током посјете бијељиској компанији „Мега дрво“.

Он је истакао да је увијек корисно разговарати са људима који су директно у пословним активностима, што је прилика да се сагледају одлуке које се доносе.

– Наша потреба је да доносимо политике и одлуке у корист развоја привредне заједнице – рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, компанија „Мега дрво“ је респектабилна, запошљава 350 радника, извозно је оријентисана и важно је разговарати о изазовима које овакви привредници имају и активностима оних који доносе регулаторни оквир.

– Дошао сам овдје да разговарам са нашим привредницима у дрвопреради шта значи мјера забране извоза обловине цијенећи да смо донијели такву одлуку која је истекла 31. децембра и покушали смо да је поново ставимо на дневни ред – навео је Кошарац.

Он је додао да је у овој и у другим компанијама информисан, а и његов је лични став, да је веома значајно да трупци остану домаћим дрвопрерађивачима.

– С тог аспекта ћу се потрудити да то питање поново ставим на дневни ред, јер таква иницијатива долази и из Владе Републике Српске и од ресорног министра, из Спољнотрговинске коморе, Привредне коморе Републике Српске и Коморе ФБиХ – рекао је Кошарац.

Он је говорио и о мјери забране извоза у случају брикета која је, како каже, донесена на приједлог институција из ФБиХ, јер се кумулативно посматрало при доношењу одлуке.

– Свјесни смо чињенице да домаћи конзум не потражује брикет и да је било неопходно обезбиједити пласман брикета на тржиште гдје су наши произвођачи то договорили, али није било проходности и сагласности једног броја министара који су у том моменту долазли из ФБиХ – навео је Кошарац.

Зато је, каже Кошарац, аутоматски у одлуци коју су сљедећу предложили брикет ослобођен забране и поново враћен у слободан режим.

Власник компаније „Мега дрво“ Светозар Остојић рекао је након састанка са министром да је највећи проблем у претходна три мјесеца изазвала забрана извоза брикета и да је привреди олакшање што је та мјера прошла.

Он је нагласио и подршку забрани извоза трупаца из БиХ, оцијенивши да је тај извоз огромна штета за државу и привреднике.

– Ми тај трупац оплеменимо, упослимо кооперанте и по 10 пута већој цијени извеземо, што је много боље него извести трупац – рекао је Остојић.

Остојић каже да његова компанија нема проблема са проналаском купца на страном тржишту и да извозе 98 одсто производње, али да се отвара проблем са радном снагом, поготово недостатком стручне радне снаге.