Министарка здравља Даница Грујичић навела је да је против СР Југославије 1999. године вођен нуклеарни и хемијски рат и да међународна научна заједница треба да испита колике су последице по здравље људи.

„Не треба заборавити ни ефекат хемијског загађења које је било присутно, а о осиромашеном уранијуму да и не причам“, нагласила је Грујичић гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а.

Истакла је да је проблем људи који негирају лош утицај уранијума и осиромашеног уранијума што не разумеју шта је канцерогенеза.

„Радијација постоји у том тренутку када дође до експлозије, после тога ствар раде наночестице. Значи, улазе вам у плућа, у дигестивни тракт, улазе у бубреге и онда можете сваког тренутка очекивати да та једна алфа честица која је 50 пута канцерогенија него било која изађе из једног атома осиромашеног уранијума који је у вашем телу и од нормалне направи малигну ћелију“, објаснила је министарка.

Наводи да су седам година након бомбародвања уочили најпре пораст оболелих од леукемије, лимфома, као и да су то такозвани системски малигнитети.

„Да би се солидни тумори појавили после 10, 15 година у повећаном броју, а не само у повећаном броју него су и агресивнији. Ако сте раније на пример на мозгу имали тумор који је локализован у чеоном режњу, потиљачном режњу или слепоочном режњу – сада имате од чеоног до слепоочног и све више и више таквих. Буквално су тумори постали болести мозга“, истиче Грујичић.

Нагласила је да је много учињено последњих десетак година да нико не чека на зрачну терапију, да имамо 21 линеарни акцелератор, два икс ножа, један гама нож, као и да ћемо добити и магнетни нож.

„Заиста на радиотерапију не мора да се чека, више од 80 нових лекова је стављено на листу Фонда. Лечење је далеко боље, али смо и даље на врху по броју смртности и ја као клиничар то могу да објасним једино агресивношћу тумора„, поручује министарка.

Додаје да је тако не само код нас него и у околним земљама.

„То је у пролеће 1999. године била регионална еколошка катастрофа“, истиче.

Указује да то може научно да се докаже, као и да се морају урадити одређене физичке и хемијске претраге, а да на крају ту ради и математика.

„Не вреди да овако говоримо, једни говоре опасно је, други говоре није опасно. Али заиста, коришћење осиромашеног уранијума, који није рецимо очишћен на граници према Албанији и Црној Гори, није довео само до појаве онколошких болести, имамо евидентан пораст стерилитета код мушкараца, евидентан пораст аутоимуних болести свих врста, патолошке трудноће, питање одређених менталних сметњи код деца која су рођена у том периоду или код родитеља који су били изложени свим тим негативним дејствима“, навела је министарка.

„То је био један ружан и нечовечан експеримент над читавим регионом, не само Србија и Црна Гора, и ја се надам да ће међународна научна заједница схватити да то на један научан начин треба да испита и посебно да се забрани оружје са осиромашеним уранијумом“, поручила је министарка.