Двадесет три иконе украли су прексиноћ провалници са цркве Светог апостола Луке у никшићком насељу Рубежа. Лопови су претходно сломили браву на вратима храма, улетели у богомољу и са њених зидова однели иконе, од чега су три сликане, затим две кадионице од којих је једна стара скоро век и по!

У походу им им није било то довољно па су са крова цркве очерупали бакар. Први који је затекао застрашујући призор био је свештеник, протјереј Миодраг Тодоровић који за „Новости“ каже да су скрнављење пријавили полицији.

– О овом догађају се не може причати без најдубљег бола и туге да неко међу нма постоји који је кренуо да овај бакарни кров урнише, да га миче, да га упропаштава, који је одавде понео 23 иконе , од којих три сликане, а две је насликао Макарије Мрошевић из овог села. Једна је скоро приложена за покој душа,, казао је за „Новости“ прота Тодоровић.

Лопови су под окриљем мрака упали у олтар цркве и однели две кадиоице, путир и соксо, нешто што је, како вели Тодоровић, најсветије у цркви. Овај храм саграђен је у 19.веку, градња је завршена 1894. Цркву је својевремено градило 70 домаћина, колико их је тада било у селу.

ОСУДА НАСИЉА

Председник Општине Никшић Марко Ковачевић осудио је скрнављење цркве Светог апостола Луке у никшићком насељу Рубежа. Он је поручио да ће локална самоуправа помоћи да се настала штета санира, док се од надлежних органа очекује да одговоре за ово светогрђе.