Пољска и Мађарска забраниле су увоз житарица и друге хране из сусједне Украјине како би заштитиле домаћи пољопривредни сектор, саопштиле су у суботу владе двије земље, након повећаног снабдијевања региона житарицама по сниженим цијенама.

Украјина је изразила жаљење због одлуке Пољске, рекавши да „рјешавање разних питања једностраним драстичним акцијама неће убрзати позитивно решавање ситуације – преноси Ројтерс.

Након што је руска инвазија блокирала неке црноморске луке, велике количине украјинског жита, јефтинијег од оног које је произведено у Европској унији, завршио је у централноевропским државама, због логистичких уских грла снабдијевања, што је подигло цијене производа локалних пољопривредника, наводи Ројтерс.

У писму Европској комисији прошлог мјесеца, премијери пет источноевропских земаља саопштили су да потенцијално треба размотрити увоз пољопривредних производа из Украјине.

Украјинско министарство аграрне политике и хране саопштило је да је пољска забрана у супротности са постојећим билатералним споразумима о извозу, и позвала на разговоре да се то питање ријеши.

– Разумијемо да су пољски пољопривредници у тешкој ситуацији, али треба нагласити да су украјински фармери у овом тренутку у најтежој ситуацији – наводи се у саопштењу.

Мађарски премијер Виктор Орбан придружио се јуче забрани, рекавши да би статус кво нанео велику штету локалним пољопривредницима. Орбан није прецизирао када ће забрана увоза украјинског жита и друге хране ступити на снагу, али је навео да ће бити укинута крајем јуна, наводи Ројтерс.

Мађарска Влада је саопштила да се нада промјенама прописа на нивоу ЕУ, укључујући и поновно разматрање елиминације увозне царине на украјинске производе.