Портпарол предсједника Руске Федерације Владимира Путина, Дмитриј Песков, у ексклузивном интервју за АТВ, казао је да је НАТО директан учесник сукоба у Украјини, те да то чланице Алијансе потврђују константим снабдијевање оружјем, муницијом, бојним материјалима, као и финансијским средствима њиховог противника.

Прошло је више од годину од почетка специјалне војне операције. Какви су сада резултати, да ли је Русија њима задовољна и колико је близу побједа?

– Специјална војна операција се наставља. То је веома, веома тешка операција и наравно да су за годину дана постигнути одређени циљеви. На самом почетку, још 24. фебруара прошле године, предсједник Русије је говорио о томе да се прво мора осигурати безбједност људи који живе у Донбасу. Оних људи који су током дугих осам година живјели под гранатама своје сопствене државе. Под истим тим гранатирањем које су на западу одлучили да не виде. Дјелимично нам је успјело да извршимо тај задатак, а дијелом смо још далеко од његовог потпуног извршења. Видите да се настављају гађања муницијом са осиромашеним уранијумом, гранатирања Доњецка, других градова. Због тога морамо потиснути противника на довољно одстојање. Због тога ће операција да буде настављена. Упркос томе, значајна територија у Донбасу је ослобођена од неонациста. Знате да су се управо на тим територијама одржали референдуми и на том референдуму су људи који живе на тим територијама гласали за улазак у састав Руске Федерације. То је један од кључних и веома важних резултата. Успјели смо поприлично уздрмати украјинску ратну машинерију. Због тога што је демилитаризација Украјине још један важан циљ СВО. Видите, уз помоћ високопрезицних руских ракета успјело се уништити веома много фабрика оружја, уништити резервно наоружање и тако даље. Тај посао ће се наставити. Зашто је прошла година, а још има много тога да се уради? Специјална војна операција је почела као конфликт између Русије и Украјине. Конфликт у коме је Русија била принуђена да брани своје интересе, да брани интересе људи у Донбасу и да обезбиједи своју сопствену сигурност. У вези са тежњама Украјине да постане чланица НАТО-а, у вези са тим што је Украјина претварала своје територије у „Антирусију“, како је рекао предсједник Путин. Али заправо је тај тренутак било тешко замислити, да ће се чланице НАТО-а, Сједињене Америчке Државе, европске државе, прво индиректно, а потом и директно, умијешати у тај конфликт. НАТО је сада фактички учесник овог сукоба, на страни Украјине. И сами знате за велико снабдијевање оружјем, муницијом, бојним материјалима, финансијским средствима и тако даље. Истовремено, сваки пут се ради о подизању нивоа тактичко-техничких карактеристика тог наоружања. Прво једне ракете, онда јаче, са већим дометом – навео је Песков.

Да ли то значи да је западна војна техника слабија од руске? Јер они настављају да их изнова и изнова пумпају оружјем и опет ништа?

– Гледајте, упоредити војни потенцијал Украјине и Русије је јако тешко. Веома тешко. И реците зашто Руси тако споро напредују? Зашто тако споро напредују? Зато што Руси не воде рат, ми не водимо рат. Водити рат је сасвим друга ствар, то је потпуно уништавање инфраструктуре, потпуно уништавање градова и тако даље. Ми то не радимо. Трудимо се да сачувамо инфраструктуру и под два, трудимо се да сачувамо људске животе. А што се тиче оружја, имају они на Западу добро оружје. Имају и оно лоше, имају оружје које не одговара тим условима, имају јако страшно оружје, имају високотехнолошко. Зато ми то све у току СВО проучавамо – додаје Песков.

Каква је ситуацију у Артјомовску? Много се говори посљедњих дана о томе. „Вагнер“ говори да ће отићи, онда су Чечени рекли ми ћемо ићи тамо. Шта је главни проблем?

– Искрено, не бих хтио да коментаришем ток специјалне војне операције, јер је, по нашим правилима, то дужност искључиво Министарства одбране. Али, могу вам рећи једну ствар: да заиста је поприлично емоционална ситуација, тамо трају веома тешка офанзивна дејства и то је веома, веома моћно утврђен рејон. Веома моћно утврђен рејон и тамо је концентрисана велика група оружаних снага Украјине, која непрестано покушава да се пробије. Ту је и страно оружје, страно резервно наоружање и тако даље. Због тога тамо кипе емоције. Ја нећу наводити ничија презимена, али ћу рећи да, без обзира шта говоре и какве изјаве дају, ту се ради о оружаним снагама Руске Федерације. Све су то руске снаге. Све су то исте снаге, које увијек слиједе исти циљ. Не сумњамо да ће Артјомовск бити стављен под контролу, да ће се касније утврдити, а што се тиче тактике и стратегије у будућности, то је надлежност војника, ја се ту не могу мијешати – нагласио је Дмитриј Песков.

Кремљ је саопштио да је кијевски режим дроновима покушао атентат на предсједника Руске Федерације. Како ћете одговорити?

– Заиста смо видјели, био је извршен покушај напада два дрона на московски Кремљ. Ту је резиденција предсједника Руске Федерација и фактички ми тај напад можемо третирати као покушај терористичког напада на шефа руске државе. То је веома узнемирујуће и неприхватљиво. Терористичка активност државе. Ми сматрамо да је Украјина на тај начин практично сама себе сврстала у ред држава спонзора тероризма, чак не правно, него „де факто“, фактички. И, наравно, да ми предузимамо и даље ћемо предузимати све мјере за обезбјеђивање наше сигурности и, наравно, како смо рекли у ранијим изјавама, одговорићемо на сличне кораке онако и тада, када и како ми сматрамо да је сврсисходно – сматра Песков.

Какав је ваш однос према налогу Међународног суда у Хагу за хапшење руског предсједника Владимира Путина. Шта то за вас практично значи?

– Практично значи да заиста постоје неке државе које имају велики мањак суверенитета и те државе, чисто хипотетички, могу имати интерес да испуне тај налог ако им се пружи могућност. Али, ипак, овдје говоримо о једној од највећих земаља свијета, једне од највећих нуклераних држава на свијету и тешко ми је да замислим да би неко, ако се имало замислио, испунио тај налог у случају предсједника Руске Федерације. То је, чак, тешко замислити – наглашава он.

Ми смо имали веома болно искуство са Међународним судом у Хагу.

– Да, ми то знамо, али, знате, Русија није држава потписница Уговора из Рима и ми га не признајемо, као и многе друге државе. Као и многе друге државе. У датој ситуацији сматрамо да тај међународни орган уствари представља марионету у рукама такозваног „колективног запада“, који га користи за своје циљеве, како би још више појачао притисак на нашу земљу. Неће у томе успјети – казао је Песков.

Чини нам се да је Запад, и не само „колективни запад“, него и Кијев, повукао толико корака који су довели до јаза између Русије и Кијева, Европске Уније и САД. Каква нам је будућност?

– Па, тешко је рећи каква нам је будућност. Сада се сви догађаји одвијају тако брзо, сви смо својим могућностима ограничени да правимо прогнозе. Било да је то сфера економије или политике. То је под један. Земље Запада су починиле много тога лошег и много грешака и тиме принудили Русију да покрене специјалну војну операцију. Јер, су нас западне земље превариле послије распада Совјетског Савеза. Исте те западне земље су организовале, колико, шест таласа ширења НАТО-а. То није само ширење НАТО-а, то је ширење војне инфраструктуре НАТО-а према границама Руске Федерације. И баш те западне земље су почеле говорити: “Не, нико ништа није обећао Горбачову када се распадао Совјетски Савез. И чак, ако смо нешто И обећали, свакако ништа нисмо потписали, тако да имамо право да радимо шта хоћемо.” Земље Запада су фактички сваки пут покушале да изврше притисак на Русију, “де факто” искључујући могућност равноправне сарадње. Њих занима само сарадња гдје су они горе, а ми доље. Управо су државе Запада организовале државни удар у Украјини 2014. године. У срцу Европе су организовали оружани државни удар! То су урадиле државе Запада. И ако су то заборавили, па ми их подсјећамо сваки пут. Како је Викторија Нуланд дијелила кифле на Мајдану, како су тамо допутовали министри спољних послова Француске, Њемачке, Пољске, који су потписали документ са тадашњим предсједником Украјине Јануковичем и прекршили своје гаранције. То су били људи који су и сада живи. Подсјећамо их на то. То су исте државе које су затварале очи, као што сам већ рекао, осам година док је кијевски режим употребљавао тенкове и топове против свог сопственог народа. Док је кијевски режим те људе, који су били против државног удара, назвао сепаратистима, гранатирао их, убијао и тако даље. То су оне исте државе коју су одбијале да упуте бар једну ријеч осуде на адресу кијевског режима. И то су исте државе које су одбиле да разговарају са предсједником Путином када им је он предложио да се покрену преговори и да се донесу документа о гаранцијама безбједности за Руску Федерацију. То су оне исте државе које су рекле Путину: „Не, ти немаш право никоме ништа да наређујеш, примићемо их у НАТО, Украјина ће ући у НАТО“ – поручио је Песков.

То је било прије 2020. године?

– Наравно. И цијели тај ситем грешака је довео до тога да Путин одлучи да се почне са операцијом. Русије је исувише велика држава да би се са њом могло тако поступати и Русија је исувише јака држава да би се предала – закључио је Дмитриј Песков.