Два лансер бомбардера Ваздушних снага САД „Б-1Б“ извршили су данас ниски прелет изнад Сарајева, а недуго затим и изнад Сокоца.

Како је раније саопштено из Амбасаде САД, прелет изнад градова у БиХ је знак трајне посвећености САД-а суверенитету, територијаном интегритету и мултиетничком карактеру БиХ.

– Обиљежавамо трајну везу између САД-а и БиХ. Прелет показује нашу посвећеност изградњи снажних билатералних односа и доказ је наших заједничких вриједности и циљева. Сарадњом и разумијевањем градимо пут ка будућности мира, сигурности и просперитета у региону – саопштио је генерал Џејмс Хекер, припадник Ваздушних снага САД-а и командант америчких ваздушних база у Европи, ваздушних снага у Африци и Заједничке ваздушне команде НАТО савеза.

Авион Б-1Б је тешки бомбардер великог домета који од свих летјелица у авијацији може носити највећи конвенционални терет навођених и ненавођених пројектила.

Иначе, авиони по комаду коштају 317 милиона долара и сматрају се окосницом ваздушних снага САД-а.

Наведено је да су ове летјелице у стању брзо испустити огромне количине прецизног и непрецизног наоружања против било којег непријатеља, било гдје у свијету, у било које вријеме.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име