Жалосна је чињеница да агресија НАТО-а над Републиком Српском остаје некажњена и након 28 година и да државе које су извршиле овај злочин нису прихватиле одговорност за страдања цивилног становништва Српске и тадашње Југославије, речено је Срни у Амбасади Русије у БиХ.

Из Амбасаде Русије у БиХ су указали да самовољне одлуке овог војног блока донесене 1995. године, без резолуције УН никад нису наишле на званичну осуду западног дијела такозване међународне заједнице.

– Штетне посљедице бомбардовања уз коришћење осиромашеног уранијума су одавно стручно доказане што не спречава НАТО агресора да их досљедно негирају. И дан данас се биљежи повишен ниво смртности у погођеним подручјима због карцинома проузрокованог радиоактивним загађењем – истакли су у овом дипломатском представништву.

Из Амбасаде Русије у БиХ указују да о томе да западне државе нису извукле никакве поуке из својих грешака свједочи, између осталог, њихово непромишљено понашање у контексту настале украјинске кризе.

– Историја указује на то да навика НАТО-а да се петља у туђе послове, прикривајући се паролима о заштити људских права, неминовно доводи до бројних компликација – наводе из руске Амбасаде,поводом предстојећег обиљежавања 9. септембра Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској.

Сходно томе, напомињу из Амбасаде Русије, овај пут од степена умијешаности земаља Запада дјелимично ће зависити перспективе развоја конфликта – да ли ће се завршити као локални или ће прерасти у глобални.

– И за то ће НАТО, као и у случају са агресијом против Југославије, сносити потпуну одговорност – оцијенили су у руској Амбасади.

Република Српска 9. септембра обиљежава Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања које су снаге Алијансе извршиле од 30. августа до 14. септембра 1995. године на територији БиХ без одобрења Савјета безбједности УН.

Током НАТО операције „Намјерна сила“ погинуло је 46, а рањено најмање 98 припадника Војске Републике Српске, те пет припадника радне обавезе, подаци су Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица. У НАТО бомбардовању Републике Српске погинуло је најмање седам цивила, док је најмање 21 цивил рањен.

Снаге НАТО-а бациле су на Републику Српску укупно 1.026 бомби, међу којима је 13 крстарећих ракета типа „томахавк“, док је укупна тежина баченог експлозива износила око 10.000 тона.

Званичан разлог за бомбардовање Републике Српске било је гранатирање сарајевске пијаце Маркале 28. августа 1995. године, када је Унпрофор без доказа одмах за то оптужио Војску Републике Српске.

Иницијатива за обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања покренута је у Андрићграду 26. августа 2018. године на приједлог Новинске агенције Републике Српске – СРНА.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име