Азербејџанске снаге су на неколико мјеста пробиле линију контакта са јерменским снагама у Нагорно-Карабаху и ријешене су да испуне своје стратешке циљеве, рекао је данас Ројтерсу Хикмет Хаџијев, спољнополитички савјетник предсједника Илхама Алијева.

Хаџијев је ово изјавио након што је његова земља покренула војну акцију у Карабаху, планинском региону који је међународно признат као азербејџански, чијим дијелом управљају отцијепљени етнички Јермени који кажу да је то њихова прадомовина.

Јерменија је негирала данас да има било какве војне снаге у тој области. Међутим, многи Јермени су се у прошлости добровољно пријавили да се боре за Нагорно-Карабах.

Хаџијев је изјавио да ће Баку бити спреман да разговара са Јерменима из Карабаха тек када подигну бијелу заставу и разоружају се. Он је додао да Азербејџан нема војне циљеве у сусједној Јерменији.

Азербејџанске снаге уништиле сеоску школу

Азербејџанске снаге уништиле су школу у селу Јегсахог у Нагорно-Карабаху, мјештани су под опсадом и не могу да се евакуишу, јавио је Арменпрес.

Власти Нагорно-Карабаха нису у могућности да евакуишу 150 становника села које је потпуно опкољено азербејџанским снагама, навео је активиста за људска права Нагорно-Карабаха Гегам Степањан.

„Заједница Јегсахог у региону Шуши са укупно 150 становника нашла се под директном метом азербејџанске стране. Оружане снаге Азербејџана уништиле су сеоску школу. Нема могућности за евакуацију становника, они су потпуно окружени Азербејџаном“, написао је Степањан на платформи Икс (Твитер).

Двоје погинулих и 26 рањених

Двије особе су погинуле, а 26 је повријеђено током актуелне ескалације у Нагорно-Карабаху, јавила је данас јерменска државна новинска агенција Арменпрес.

Међу погинулима је једно дијете, а међу повријеђенима 11 дјеце, наводи се у извјештају.

Азербејџанско Министарство одбране раније је саопштило да је Баку покренуо „антитерористичке активности на локалном нивоу“ у Нагорно-Карабаху ради обнављања уставног поретка.

Министарство је у саопштењу навело да су азербејџанске оружане снаге користиле високопрецизно оружје и наводно гађале јерменске снаге у региону.

Јереван је описао ову операцију као агресију и поновио да није војно присустан у Нагорно-Карабаху.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име