Фото: ЕПА

Стојим пред вама као представник слободне и самосталне земље, рекао је предсједник Србије Александар Вучић на почетку обраћања Генералној скупштини Уједињених нација (УН) у Њујорку.

Ми се налазимо на европском путу, али не желимо да изгубимо пријатељства која смо дуго градили – рекао је он.

Како је казао, “сви који овдје говоримо говоримо о својим проблемима”.

– Каква је будућност свијета? Иако смо сви чули генералног секретара, мало ко га је слушао, и готово ниједан свјетски дневник није пренио његове ријечи – рекао је Вучић, пише Блиц.

“Распарчавање моје земље почело 2008. године”

Рекао је да нема право да као предсједник једне мале земље говори о односима између великих сила, али да му то није ни посао. Али, како каже, може и жели да говори о томе како непоштовање међународног права може да доведе до ужасних посљедица.

– Покушај распарчавања моје земље је започет 2008. једностраним проглашењем независности Косова и Метохије, и још није завршен. Са кршењем Повеље УН на случају Србије суочавамо се и данас – каже он.

“Подржао сам излагање Бајдена”

Рекао је и да је подржао излагање председника САД Џозефа Бајдена о поштовању територијалног интегритета и људским правима.

– Готово све западне земље прекршиле Повељу УН и Резолуцију 1244, а без одлуке СБ УН брутално нападнута суверена земља, а 2008 године донијета противзаконита одлука о сецесији дијела Србије – рекао је он.

Навео је и да сви они који су спровели агресију против Србије данас говоре о територијалном интегритету Украјине.

– Ми га подржавамо и не мијењамо своја начела, за нас свако насиље је исто – истакао је Вучић.

Како је додао, у савременом свијету правила треба да важе за све.

– Или ћемо се раздијелити и упасти у сукобе и проблеме – каже он.

Како је рекао, принципи не би требало да се мијењају од прилике до прилике, да не важе само за јаче, већ за све.

– Ако то није тако, то више нису принципи – истакао је Вучић.

Истакао је да су претходних дана у Уједињеним нацијама сви говорили о поштовању принципа и правила Повеље УН, додавши да је њихово кршење у коријену већине проблема у међународним односима.

– Примјена двоструких аршина отворена је позивница за све оне који, газећи норме, али и базичне моралне вриједности, ратом и насиљем остварују своје интересе – навео је Вучић.

Како је казао, “сви који говоримо у овој организацији суочавамо се са питањима како изледа будућност свијета”.

– Хоћу да говорим о томе како непоштовање међународног права има ужасне посљедице. Цијепање моје домовине почело је 2008. године и са кршењем Повеље УН на случају Србије суочавамо се и данас – казао је Вучић.

“Протеривање Срба се наставља”

Вучић је говорио о Косову, рекавши да се акције приштинског премијера Аљбина Куртија и насиље на КиМ и протјеривање Срба наставља, али да нема позива на хуманитарну акцију.

– Србија пружа примјер слободе својом одлучношћу и храброшћу – рекао је он.

“Показаћемо да се држимо међународног права”

Уочи обраћања на Генералној скупштини, Вучић је рекао да ће показати да се држе принципа и поштовања међународног права.

– Главна тема мог говора биће принципи међународног јавног права, као политички ветеран, желим да оставим печат и тим говором и молим грађане Србије да то послушају, биће послије 17 сати, говорићу чињенице, истину и вјерујем да се многима неће допасти. Можда ћу да говорим и нешто дуже, можда ће да ме прекину, неки су говорили и дуже, њих нису прекидали – рекао је Вучић, са којим су у делегацији и министар спољних послова Ивица Дачић и амбасадор Србије у САД, Марко Ђурић.

У Уједињеним нацијама у Њујорку у уторак је почело 78. заседање Генералне скупштине и трајаће до 26. септембра.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име