Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је да очекује подршку посланика Народне скупштине Републике Српске када је ријеч о њеном вету на посљедњи закључак Предсједништва БиХ, које, како је истакла, не може да наређује институцијама Српске.

Цвијановићева је навела да се први пут дешава да заједнички орган на нивоу БиХ доноси закључак и позива на санкције према нечему што је препознато Уставом БиХ, а ријеч је о институцијама Републике Српске.

– Позива се на различите санкције, држи се слово и предавање земљама у региону. Предлагач се упустио у такве ствари. Вјерујем да ће народни посланици препознати каква је то замка, јер би то значило да у будућности сваки пут неки заједнички орган на нивоу БиХ, без обзира што тамо сједе Срби из Републике Српске који се са тим не слажу, намеће своју вољу – рекла је Цвијановићева за РТРС.

Она је рекла да Устав не предвиђа никакву хијерархију нити потчињеност, додајући да Предсједништво БиХ не може да наређује институцијама Републике Српске.

– Предсједништво треба да ради оно што је посао тог органа или те заједничке институције. За одлуку Предсједништва потребно је да сва три члана гласају `за`. У овом случају мој глас је изостао, односно прегласана сам – рекла је Цвијановићева.

Она је навела да очекује да народни посланици, стојећи на бранику отаџбине, Устава, уставног поретка и чињенице да су прегласавања доводила до трагичних ситуација у прошлости, стану у заштиту тога.

– Овдје се не ради о појединцима, нити о Жељки Цвијановић или о било коме другоме, него се ради о нечему што треба бити институционална поставка и политичка зрелост и свијест о материји која се третира – рекла је српски члан Предсједништва БиХ.

Посланици би на посебној сједници Народне скупштине Српске, у петак, 20. октобра, требали да се изјасне о изјави српског члана Предсједништва БиХ о проглашењу закључка Предсједништва БиХ поводом “ескалације напада органа ентитета Република Српска на основне одредбе Дејтонског мировног споразума и угрожавања уставноправног поретка БиХ”, усвојеног без консензуса на сједници Предсједништва БиХ, веома штетним по виталне интересе Српске.

Чланови Предсједништва Денис Бећировић и Жељко Комшић усвојили су овај закључак на осмој редовној сједници прегласавањем српског члана Предсједништва БиХ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име