Скупштина града Источно Сарајево усвојила је данас Нацрт ребаланса буџета за ову годину од 16.196.230 КМ.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман изјавио је новинарима да је пројектовани Нацрт буџета већи за 1.400.000 КМ него буџетски оквир који је планиран крајем прошле године.

„Можемо констатовати да смо имали пад прихода од ПДВ-а од 230.000 КМ, што је погодило све општине, али смо остварили и пораст непореских прихода на 340.000 КМ и можемо бити задовољни“, рекао је Короман, додајући да је у ставки расхода планирано повећање социјалних давања.

Он је рекао да ће на наредним сједницама бити предочен план капиталних инвестиција за ову, као и 2024. и 2025. годину гдје ће бити наведено шта је град урадио у свих шест општина и колико је у коју локалну заједницу уложено.

Одборници су размотрили и информацију о заштити животне средине на подручју града, са посебним освртом на област вода и заштиту изворишта. Скупштина је размотрила и информацију о стању у области средњег образовања за 2022/2023. годину, а Короман је навео да је на територији Источног Сарајева повећан број средњошколаца.

Он је прецизирао да је нешто мањи број уписаних ученика био на Палама и Сокоцу, али је зато повећан у Источном Новом Сарајеву и Источној Илиџи.

„Једно од приоритетних питања за нас у саставу града је изградња зграде Гимназије на територији Источне Илиџе. Ако будемо заједно дјеловали, можемо очекивати 2025. године реализацију тог пројекта“, истакао је Короман.

У име Клуба одборника СДС-а у Скупштини града Источно Сарајево Горан Шеховац рекао је да није било потребе да буду против Нацрта ребаланса буџета, али да су упутили одређене критике.

„Сматрамо да је потребно подједнако улагање у све градске општине. Клуб СДС-а спрема неколико амандмана гдје ћемо утицати на овај нацрт када буде приједлог буџета када су у питању општине Источна Илиџа, Источни Стари Град и Соколац“, најавио је Шеховац.

Он је напоменуо да је општина Источна Илиџа завришила свој дио обавеза како би се стекли услови за изградњу зграде Гимназије, те да имају обећања градоначелника Источног Сарајева Љубише Ћосића да би требало да се половином сљедеће године уђе у радове, како би била завршена до 2025.

Одборници су размотрили информације о стању у области информисања и о изградњи инфраструктурних објеката на подручју града по просторно-планској документацији за 2022. годину, као и одлуку о категоризацији угоститељских објеката и о трговини на подручју града.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име