Начелник општине Соколац Милован Бјелица затражио је од Владе Републике Српске пренос власништва над предузећем Нова Романија а.д. Соколац, те упознао високе званичнике Републике Српске о намјерама оснивања Слободне пословне зоне Нова Романија-Соколац.

Познато је да се у Сокоцу налази Царинска испостава, а да се у Средњошколском центру “Свети Василије Острошки” ђаци школују за царинског техничара, како би царински терминал и у будућности имао образован кадар. Због тога је Општинска управа недавно оштро и одлучно реаговала и одбацила било какве приче о измјештању царине из Сокоца. А постојање царине један је од адута и за формирање планиране слободне пословне зоне у Сокоцу.

Међу осталима су и развијена дрвна индустрија, прозвођачи прозора, врата, подова, пелета, сандука за намјенску индустрију Србије и друге, сви извозно орјентисани и заинтересовани за оснивање слободне зоне.

Осим соколачких, интерес су исказала и предузећа из шире регије, српске компаније које планирају улагања у Српску и БиХ, али и неколико страних компанија које већ инвестирају у Соколац те планирају додатна улагања.

Према ријечима начелника општине Соколац Милована Бјелице први корак ка оснивању планиране слободне зоне је да Влада Републике Српске пренесе власништво над предузећем „Нова Романија“ а.д. Соколац на општину Соколац.

„Соколац и Република Српска требају слободну пословну зону у Сокоцу. Простор на којем се тренутно налази Нова Романија а.д. је идеално мјесто за ту намјену. Због тога смо се поново обратили и Влади, али и предсједнику Републике Српске”, рекао је Бјелица.

Додао је да се Соколац налази на важном чворишту путева.

“Простор Нове Романије је ограђен, посједује комплетну инфаструктуру , уређене саобраћајнице, расвјету, оптички кабл, топлотну енергију, сопствену трафо станицу, воду, канализацију, траку за искључење са магистралног пута, капију, чувара. Поред свега наведеног постоји могућност проширења ове зоне, будући да је општинска земља наслоњена на ову парцелу, те је погодна за такозване гринфилд (greenfield) инвестиције“ истакао је Бјелица.

Соколац у кругу Нове Романије посједује 2960 m2 гдје се налази градска топлана, те 2542 m2 гдје је смјештен Ватрогасни дом.

Након преношења власништва услиједиће израда елабората о оправданости оснивања слободне зоне, који се према ријечима Бјелице већ припрема.

Влада Републике Српске даје сагласност на оснивање, а неопходно је и прибављање одлуке Савјета Министара БиХ и рјешења Министарства спољне трговине и економских односа.

Начелник Сокоца сматра да је ово најбољи и трајни начин рјешавања питања Нове Романије у Сокоцу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име