Неколико израелских тенкова који су ушли у Појас Газе и блокирали главни пут између јужних и северних подручја тог региона сада су се одатле повукли, јавља Тасс позивајући се на саопштење палестинског кабинета.

„Нема офанзиве у стамбеним насељима Појаса Газе. Оно што је било на Путу Салах ал Дин био је упад неколико тенкова и војног булдожера окупационе војске са отвореног пољопривредног подручја“, објашњава се у саопштењу.

Према наводима кабинета, израелски тенкови су напали два цивилна возила, али су их палестинске наоружане групе приморале да се повуку.

Раније су палестински очевици на чије изјаве се позива ББЦ рекли да су израелски тенк и оклопно возило пресекли данас пут од севера ка југу Појаса Газе, чиме су се приближили граду Гази.

Тенкови су вођени код Пута Салах-ал-Дин, у близини раскрснице Карни-Нецарим, због чега се мислило се можда ради о напредовању ка највећем граду палестинске енклаве.

Би-Би-Си наводи да видео снимак, који кружи друштвеним мрежама, показује аутомобил који изводи заокрет када му прилази тенк, отвара ватру и уништава возило.

„Аутомобил је уништен, цела породица је побијена“, виче једна особа на месту несреће, док бежи и виче осталим возилима да се окрену назад.

Портпарол израелских одбрамбених снага Данијел Хагари одбио је на јутарњем брифингу да да више информација о тенковима.

Пут Салах-ал-Дин је једна од две руте које Палестинци са северног дела Појаса Газе користе да се евакуишу на југ, како је захтевао Израел.

Многи су га користили, јер алтернативни приобалски пут се сматра опасним, пошто је у домету израелске морнарице.