Одговарајући ДПС-овом посланику Андрији Николићу који је имао замјерке на његов недавни интервју за „Новости“, предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић је саопштио да када се заврши попис и утврди да је неки језик најбројнији – да треба живот уподобити у највишем правном акту.

– Ја сам казао да када се заврши попис, и утврди се да је неки језик најбројнији у Црној Гори да треба отворити дијалог као што је нормално, и живот уподобити са оним што се налази у највећем правном акту у земљи. Не мислимо ни на какво насиље, не мислимо ни на какво чудо. Али ако се утврде неке чињенице, као што сте ви и ваши претходници утврдили у једном времену, који су 1992. писали Устав у којем пише да је службени језик Српски, тако је стајало да сте се залагали за заједничку државу са Србијом, а онда за независну Црну Гору. Ако се на попису утврде неке чињенице, свакако да ми који долазимо из српског народа, не желимо и немамо чак ни довољно посланика да сами то промијенимо, али ако можемо са вама да остваримо дијалог и ако будете вредновали те чињенице да и онај језик којим говори навећи број људи у Црне Горе говори да буде службени – истакао је Мандић.

Он је додао да је прошло вријеме када се насиљем могло све.

– Све је било усмјерено против једног народа, једне језичке групе СПЦ која вјековима борави ан овим опросторуи. Само сам се питао да ако се констатује у попису да већина грађана говори српским језиком, зар није природно да овдје попричамо о томе и да кажемо да ли је нормално и природно да у Уставу буде записана та чиерница. И она не одузима вама право никакво, него даје право људима који би били већина у Црној Гори да могу да свој језик користе и доживљавају као службени језик. Не мислим да треба да будете оштри, него да будемо сложни, и да имамо разумијевања за све – истакао је Мандић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име