Мађарска је блокирала 50 милијарди евра помоћи ЕУ Украјини, само неколико сати након што је Европски савет одлучио да почну преговори о придруживању са том земљом.

„Резиме ноћашњег састанка: вето за додатни новац Украјини“, написао је  мађарски премијер Виктор Орбан на мрежи X, након састанка Европског савета у Бриселу.

„Вратићемо се на то питање следеће године након одговарајуће припреме“, додао је Орбан.

Председник Украјине Володимир Зеленски претходно је нагласио да ће Кијев без финансијске подршке Запада готово сигурно изгубити рат с Русијом и захтева нову рунду европске помоћи од 50 милијарди евра.

Холандски премијер Марк Руте изјавио је да има још времена и да Украјина неће остати без новца у наредних неколико недеља, јавља ББЦ.

Он је изразио наду да ће договор о помоћи Украјини бити постигнут почетком следеће године, односно крајем јануара, као да тренутно Украјина има подршку 26 чланица, али да давање финансијске помоћи захтева сагласност свих држава ЕУ и да без Мађарске сагласности коначна одлука не може бити донета.

Европски савет јуче је одлучио да започне преговоре о придруживању са Украјином и Молдавијом, а да статус кандидата за чланство у Унији додели Грузији.

Орбан је раније изјавио да Украјина не испуњава услове за чланство и да Мађарска не може да се сагласи са том одлуком, али је, како би омогућио да та одлука буде донета, напустио салу током одлучивања и није учествовао у њеном доношењу.

Председник Савета Европе Шарл Мишел потврдио је да се осталих 26 лидера земаља чланица сложило око пакета помоћи за Украјину, као и ширих буџетских предлога за блок, иако Шведска још увек треба да консултује свој парламент.

Његов потпарол је додао да се тих 26 земаља такође једногласно сложило по питању отварања приступних преговора с Кијевом, наводи ББЦ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име