Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је Срни да очекује да скупштине општина и градова у којима домови здравља још послују изван трезорског система најкасније до краја априла донесу одлуке којима ове установе уводе у локални трезор.

Шеранић је нагласио да је то први корак ка преласку преосталих 37 домова здравља у Српској на овај начин пословања, у којем је до сада 18 домова здравља, односно трећина установа примарног нивоа здравствене заштите.

Он је рекао да је то и њихова обавеза да би Влада Српске могла да планира и реализује измирење обавеза које имају ове здравствене установе према Пореској управи и Фонду здравственог осигурања Републике Српске и запосленима.

„Према процјенама, за то је потребно око 60 милиона КМ које је Република Српска обезбиједила из кредитних средстава Свјетске банке“, навео је Шеранић.

Он је нагласио да је то, прије свега, велика предност за установе и запослене за које ће бити измирена раније настала дуговања по основу доприноса за пензионо и здравствено осигурање, повезивање стажа, а важан је предуслов и за улазак ових установа у трезорски систем да се буџети локалних заједница, које су оснивачи домова здравља, не би додатно оптеретили.

„Свакако локалне заједнице тиме добијају могућност и обавезу надзора над планирањем, управљањем и контролом финансијског пословања, као што је случај и са центрима за социјални рад“, рекао је Шеранић.

Он је навео да сви ови домови здравља треба најкасније до 1. јануара наредне године да се нађу на локалном трезору.

„Министарство здравља ће потписати споразуме са градовима и општинама и домовима здравља који треба да пређу на трезорски систем, којим ће бити регулисани међусобна права и обавезе“, закључио је Шеранић.

Влада Републике Српске прихватила је 7. марта информацију о активностима увођења јавних здравствених установа у трезорски систем Српске у којој се наводи да су, с циљем осигурања одрживости здравственог система, до сада у трезорски систем уведене 22 јавне здравствене установе, међу којима и четири републичке – Завод за стоматологију, Завод за судску медицину, Завод за трансфузијску медицину и Завод за форензичку психијатрију Соколац, те 18 домова здравља.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име