Председник Привременог органа града Београда Александар Шапић оценио је данас да људи у Србији морају да престану да избегавају коришћење термина „српски“ и истакао да је потребно да се једном за свагда раскрсти са југословенско-антисрпском политиком.

„Како смо ми дошли у фазу да избегавамо придев ‘српски’ и да у том контексту не смемо да изговоримо оно што је природно свугде другде у свету да се изговори? Па зашто се наша државна телевизија зове Радио телевизија Србије, а Хрватска се зове Хрватска радио телевизија, Британска се зове Британска, Грчка се зове Грчка радио телевизија. Зашто се наш фудбалски савез не зове Српски фудбалски савез, већ се зове Фудбалски савез Србије?“, нагласио је Шапић.

Он је упитао зашто у Србији не сме да се користи формулација „српски председник Александар Вучић“, као што се користе термини француски или амерички председник, него се говори председник Србије.

Истакао је да је дошло време да се позабавимо том врстом терминологије и лингвистике у нашем језику и да придев српски почнемо са поносом да користимо.

Са друге стране, нагласио је и присутност термина Југославија у имену једног од најпопуларнијих спортских друштава у земљи.

„Пре неколико дана изашло је саопштење Спортског друштва Партизан и читајући саопштење видим да почиње са ‘ЈСД…’. Запитам се шта је сад ово ‘ЈСД’? Уђем на њихов сајт и видим да се они данас и даље званично зову Југословенско спортско друштво Партизан. Кажем себи, да ли је ово могуће? Које југословенско спортско друштво? Зашто барем нису променили име у Српско спортско друштво Партизан? Схватате ли о чему ми причамо, али ником ништа, то је изгледа, сасвим нормално – рекао је он. Како каже, одсуство речи српски види у томе што ми још увек нисмо раскрстили са југословенско-антисрпском политиком. Ми још увек, нажалост, нисмо раскрстили са неким стварима из прошлости, нисмо раскрстили са том југословенском, а суштински антисрпском политиком“, навео је Шапић на свом инстаграм налогу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име