Представници Црвеног крста Републуке Српске данас су ученицима Основне школе “Соколац” у том мјесту одржали предавање о дисеминацији која представља ширење знања о покрету Црвеног крста, те о његовој улози и значају у цјелокупном друштву у свијету, док су са ученицима Средњошколског центра “Василије Острошки” организовали радионице и о етици.

Сарадник за информисање и дисеминацију у Црвеном крсту Републике Српске Миљан Рашевић рекао је новинарима да Црвени крст током априла реализује низ активности о покрету Црвеног крста, међу којима и предавање о дисеминацији.

“Ми овдје представљамо историјат, значај и активности Црвеног крста, о томе шта све спроводи, те које су програмске активности у Црвеном крсту Републике Српске који је дио структуре међународног покрета Црвеног крста у свијету, односно Међународне федерације Црвеног крста и Црвеног полумјесеца”, навео је Рашевић.

Према његовим ријечима, представници ове хуманитарне организације промовишу Црвени крст, како његову структуру у Српској тако и глобалну структуре ове организације, која није само сигурна кућа за подјелу хуманитарне помоћи, већ је организација која води и бројне друге активности.

Рашевић је подсјетио да Црвени крст организује акције добровољног даривања крви, реализује обуке и такмичења из пружања прве помоћи, ради са младима организујући кампове за подмладак и омладину, те програм припреме “одговор на катастрофе”.

Он је нагласио да је након четири предавња одржана у Републици Срспкој порасло интересовање младих да постану волонтери ове организације, у чему посебну улогу имају и секције Црвеног крста у школама, јер оне анимирају и окупљају дјецу у основним и средњим школама.

Рашевић је додао да је предавање на исту тему одржано данас и у соколачком Средњошколском центру, која је рађена на нешто другачији начин, уз проширење теме о дискриминацији, етици и о принципима Црвеног крста који се односе на хуманост, неутралност, непристрасност.

“Желимо да видимо како они схватају и генерално посматрају стање у друштву и да ли би помогли људим без обзира на различитости, на вјеру и нацију”, истакао је Рашевић.

Апсолвент Шумарског факултета Владан Јанковић из Сокоца волонтер је општинског Црвеног крста и Републике Српске од петог разреда основне школе када је, како каже, почела његова прича кроз учључивање у програм прве помоћи, а потом учешће у различитим камповима, акцијама које ова хуманитарна организација покреће и води, те инструкторски рад.

Представници Црвеног крста Републике Српске организују предавања по школама поводом Недјеље крвеног крста која се обиљежава од 8. до 15. маја са циљем да анимирају дјецу и омладину да постану чланови ове хуманитарне организације.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име