Фото: Бојан Д.Тошић

Састанак највишег руководства Републике Српске и Србије, који ће предводити Милорад Додик и Александар Вучић, биће одржан вечерас у Београду, у вили „Мир“, најављено је из Додиковог кабинета.

Састанку ће присуствовати српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, предсједница Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић.

Очекује се да, осим Вучићеве посјете Француској, најављеног усвајања резолуције о Сребреници у УН и политичке кризе у БиХ, једна од кључних тема биће предстојећи, први васкршњи сабор Србије и Српске у Београду 5. и 6. мај.

Мада детаљи још нису објављени, за очекивати је да на догађај српског окупљања буде позвано комплетно политичко руководство Српске, министри, парламентарци власти и опозиције, а вјероватно и лидери партија.

Када је ријеч о владајућим, њихово учешће у сабору, наравно, не треба доводити у питање. Међутим, питање евентуалног позива и присуства опозиције из Српске је много копликованије јер се сваки позив који добију из Београда у Бањалуци тумачи на бројне начине. Често преувеличано.

Како тврде извори Српскаинфо, теме васкршњег сабора јуче су се неформално дотакли и предсједници опозиционих странака Милан Миличевић, Бранислав Бореновић, Јелена Тривић и Небојша Вукановић.

Вукановићев критичан став према предсједнику Србије и према СПЦ, у контексту „мијешања“ у политичке прилике у РС, одраније је познат. У складу с тим је и његов одговор на питање да ли је добио позив и да ли би се одазвао.

–Мислим да је то један у низу популистичких догађаја који служи за прикупљање патриотских поена и поправљање рејтинга, и Вучића и Додика, пред локалне изборе. Додик и Вучић се састају на седмичном нивоу, један другог помажу. Али мислим да би Вучић и патријарх требали некада да чују глас и ставове опозиције у Српској, која представља најмање 40 одсто народа, да позову у Београд да се чује и друга страна. Додик има подршку сваке власти из Београда, од Слобе, Ђинђића, Коштунице до Тадића и Вучића, и то је кључ његовог опстанка – каже Вукановић за Српскаинфо.

Тривић: Очекивана брига Србије

Према незваничним сазнањима, предсједница НФ Јелена Тривић је на јучерашњем састанку изразила резерву у погледу учешћа кадрова НФ у сабору. Међутим, Јелена Тривић за Српскаинфо каже да потпуно подржава да се представници из матице Србије и Српске окупљају.

-Нисмо добили позив. Видим ово као бригу предсједника Вучића за Републику Српску и српски народ у цјелини. Сложена су политичка дешавања у цијелом Региону, као и у Републици Српској. Очекивано је и разумљива брига Србије за Србе из региона, посебно из Републике Српске. У том свјетлу гледам на овај Сабор, као потпуно нормално право представника Српске и Србије да сарађују. Што се тиче мојих ставова о Додику они су општепознати и непромјењиви – каже Тривићева.

-Не знам ни да ли ћемо бити позвани ни у ком нивоу ће се то организовати. Мени је тај начин окупљања потпуно позитиван и очекиван, чак много раније. Можда је то Хрватски народни сабор први поставио у БиХ. Не видим да на било који начин може бити негативна конотација од било ког народа. Ја то доживљавам као форум који служи исклучиво за заштиту и очување српске националне традиције без икакве намјере да иритира било кога другог. Наравно, уз поштовање права свих других народа и националности у БиХ. Дакле афирмативан става имам по том питање – каже Миличевић за Српскаинфо.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име