НАТО-овог врховног командант савезничких снага за Европу (SACEUR) и заповједник Европског заповједништва Оружаних снага САД-а (USEUCOM) генерал Кристофер Каволи, свједочио је данас пред америчким Конгресом.

Каволи је одмах на почетку рекао да НАТО није савез с једним проблемом и да САД није земља с једним проблемом.

„Важно је препознати да се и друге ствари догађају у Европи које нису добре за националне интересе САД-а.Такође, нису неповезане са ратом у Украјини. Прво што смо урадили је што смо одлучили урадити нешто унутар НАТО-а по питању резервних снага“, навео је Каволи.

У наставку је рекао да се то односи првенствено на снаге које су распоређене унутар мисије на Косову (КФОР) и у БиХ (Мисија ЕУФОР Алтеа).

„Након што смо урадили комплетну ревизију КФОР-а дошли смо до закључка да нам треба, не само више снага, него и јаче снаге. У процесу смо и нације су прилично великодушне. Довест ћемо више тешке опреме на терен, као и више људи“, додао је Каволи.

Потом се дотакнуо и резервних снага НАТО-а у ЕУ мисији Алтеа.

„Одвезујемо везе између резервних снага за ЕУ мисију Алтеа у БиХ и мисију КФОР-а. То је била економија коју себи више нисмо могли приуштити. Да дијелимо стратешке снаге на том подручју. Посебно великодушна по овом питању је била Француска и овим путем им се захваљујем“, закључио је Каволи.

„Француска је ставила батаљон у оперативно стање. Ове седмице су тензије значајно веће. Покренули смо барем двије фокусиране мисије како бисмо повећали прикупљање информација да бисмо што боље разумјели шта се догађа у обје те земље“, додао је Каволи.

У својој изјави је рекао да етничке тензије у Босни и Херцеговини такође имају потенцијал да ескалирају и дестабилизују регион Западног Балкана.

„Активности Русије на подстицању напетости између етничких Бошњака, Срба и Хрвата имају за циљ да ослабе земљу и спријече продубљивање веза са ЕУ и НАТО-ом. Етно-националистичка политика спрјечава Босну и Херцеговину да усвоји пријеко потребне политичке, правне и економске реформе које би унаприједиле њене евроатлантске интеграције. Већински српски ентитет у Босни и Херцеговини, Република Српска, настоји ослабити државне власти и ослабити односе са ЕУ и НАТО-ом, истовремено одржавајући блиске везе с Русијом“, стоји у Каволијевој изјави.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име