Фото: Зоран Шапоњић

Италијански амбасадор Лука Гори оцијенио је вечерас да још није дошао тренутак за чласнтво тзв. Косова у Савјету Европе и нагласио да је за тако нешто неоходан суштински напредак у формирању Заједнице српских општина.

– То је став који је Италија заузела заједно са Француском, Немачком и другим државама чланицама ЕУ и то је оно што покушавамо да постигнемо у Стразбуру – нагласио је Гори за Тањуг поводом захтијева да се одлука Савјета Европе о чланству Косова одложи.

Амбасадор је додао да је позиција Италије веома јасна и да Рим вјерује да је ЗСО кључни елемент за процес нормализације између Београда и Приштине.

– Због тога смо уверени да уколико не дође до суштинског напретка у вези са овим циљем, није прави тренутак да се питање кандидатуре Косова за Савјет Европе стави на дневни ред – навео је амбсадор.

На питање о корацима које Италија предузима да се одложи чланство тзв Косова у СЕ, амбсадор Гори подсјећа да су већ предузети кораци у Стразбуру у координацији са другим државама чланицама ЕУ.

– Покушавамо да подстакнемо косовске власти да напредују по питању Асоцијације али за сада нисмо видели никакав напредак – рекао је Гори и поновио да је зато позиција Италије да још није прави тренутак за чланство тзв Косова у Савјет Европе.

Француска, којој су се придружиле Њемачка и Италија, жели да одложи одлуку о кандидатури тзв. Косова за чланство у Савјету Европе на мајском састанку Комитета министара, пренио је Албанијан пост, позивајући се на дипломатске изворе.

Француска, Њемачка и Италија сматрају да чланство Косова у СЕ треба да буде одложено док Приштина не докаже да је посвећена формирању ЗСО.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име