Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић рекао је данас да ће нова аутобуска станица на Новом Београду бити једна од најфункционалнијих и најбољих аутобуских станица, не само у овом делу Европе, него и шире и да очекује да ће саобраћај бити пребачен до јесени.

Шапић је рекао приликом обиласка радова, да се са радовима каснило због тога што је било проблема на изградњи интерне саобраћајнице, која се сада ради и додао да је са свим процедурама компликовано, зато што је град тренутно у привременом функционисању, али да то свакако није спречило БАС да настави са радовима.

– Овде иза нас се налази темељ објекта који је урађен пре неколико година, јер то неће бити само станична зграда, већ ће бити објекат од 27.000 квадрата са другим садржајима. Оног момента кад буде завршен, ту ће бити централна станична зграда, а ово што је сада станична зграда, идеја је да остане само станична зграда за приградски саобраћај, наравно уз комерцијални садржај – објаснио је Шапић.

Он је додао да ће анекс уговора са Владом о изградњи те зграде бити потписан ових дана.

– Онда је неки рок две до три године, немојте да ме држите за реч, али оног момента када се буде добио извођач и начин на који ће она да буде направљена ћемо вас обавестити. Након тога, одговорно могу да кажем да ће ово бити једна од најфункционалнијих и најбољих аутобуских станица, не у овом делу Европе, него и у целој Европи – рекао је Шапић.

Додаје да ће преко пута аутобуске бити изграђена и станична зграда за железнички саобраћај и тиме ће овај део постати чвориште, не само београдског саобраћаја, него саобраћаја читаве Србије.

Очекује се да ће саобраћај бити пребачен до јесени

Како је рекао, очекује се да саобраћај бити пребачен до јесени, а да ће БАС покушати и током лета да пребаци туристички саобраћај.

Истиче да туристички, али и други међународни аутобуси неће морати да улазе у град и тиме ће се смањити гужве у саобраћају, јер тренутно најмање 5.000 аутобуса улази у град, а за то нема потребе.

Додаје да ће бити направљена још једна нова станица, испостава Аутобуске станице југ у близини Аутокоманде.

– Коначно смо нашли решење за једну испоставу или Аутобуску станицу југ, нашли смо локацију коначно за њу. Јер желимо максимално да растеретимо и да омогућимо Београђанима да у зависности од тога у којем правцу иду, да имамо и друге алтернативе, да не буде ово једино место које је условно. Иза Аутокоманде, сада причамо када кренете ауто-путем ка Нишу, чим пређете петљу Аутокоманда, са десне стране видећете да се увелико изводе радови Градске и Грађевинске дирекције и Паркинг сервиса, и идеја нам је да ту пребацимо један део возила која ће ићи на југ, да неће људи морати да прелазе реку и да се овде ствара додатна гужва – додао је Шапић.

Он је истакао да то показује један озбиљан корак, што се тиче аутобуског саобраћаја.

– Са овом станицом на југу, биће растерећен саобраћај и они који иду ка југу користиће њу, а ко иде ка северу и западу користиће ову на Новом Београду.

Додаје да радови на аутобуској станици трају, да се уређује паркинг простор, прилази, како би све било готово што пре и стављено у функцију.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име