© Соколац-срце Романије

Промоција тематског зборника „Хајдуци у српској историји и памћењу“ у издању Матице српске одржаће се у уторак 11. јуна у Парохијском дому Романијске Лазарице у Сокоцу са почетком у 19 часова.

Као плод потписаног Протокола о сарадњи између најстарије српске културне институције и наше општине, Матица Српска и Општина Соколац су у оквиру свечаности Теби горо Романијо од 10. до 12. августа 2023. године организовали научни скуп на којем су учествовали научници из свих српских земаља.

Радови на тему „Хајдуци у српској историји и памћењу“ сабрани су у виду зборника и представљају почетак истраживања овог дијела наше историје и простора Романије који је у прошлости српског народа био хајдучко упориште, што је преко епске поезије и данас присутно у српском колективном памћењу.

Значење и улога хајдука мијењали су се у историји и сјећању током вијекова, а научни мултидисциплинарни скуп покушао је да пружи одговоре о карактеру и значају хајдука у српској историји на широком простору Балкана и Подунавља који је током историје заузимао српски народ.

Из кабинета начелника општине Соколац позивају све заинтересоване да присуствују промоцији првог зборника о овој великој и значајној теми те да чују аутори потпредсједника Матице српске академика Јована Делића и генералног секретара др Милана Мицића.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име