Према плану рада Републичке управе цивилне заштите Републике Српске и Подручног одјељења цивилне заштите Соколац, јуче је у сали Скупштине општине, одржан координациони састанак са 14 општина Сарајевско-романијске и Горњодрињске регије, и представницима субјеката од интереса за заштиту и спасавање.

Током састанка највише се дискутовало о двије тачке дневног реда: спровођење мјера заштите и спасавања од шумских и других пожара на отвореном простору, као и спровођење мјера заштите и спасавања од снијега и сњежних падавина у предстојећој зимској сезони.

Начелник одјељења цивилне заштите Соколац, Жељка Ковачевић истакла је након састанка да је тачка која се односи на спорвођења мјера заштите и спасавања од сњежних падавина и снијега за коју је Влада РС израдила план активности, објављен у октобру за период од 2017. до 2020. године, по њима најважнија.

– Планом су јасно дефинисани задаци свих субјеката од интереса за заштиту и спасавање од снијега и сњежних падавина. Они подразумјевају, одржавање сједница штабова за ванредне ситуације у свим локалним заједницама, на којима је потребно донијети план финансијског обезбјеђења за предстојећу зимску сезону, као и анализирати стање о одржавању путева у зимским условима и донијети планове рада зимске службе, истакла је Ковачевићева, и додала да је до краја године обезбјеђено одржавање путева у зимским условима, јер се уговор са одабраним извођачима потписује на годину дана.

На састанку, присутни су разматрали и план активности у припреми и спровођењу мјера заштите и спасавања од шумских и других пожара на подручју општина које покрива ово подручно одјељење. Ковачевићева је навела да је ове године евидентирано 446 пожара, што је дупло више у односу на 2016. годину када је забиљежено 214 пожара.

– Пожари, проузроковани људским немаром, нису проузроковали веће материјалне штете, нити је било повријеђених лица. Што је похвала за ватрогасна одјељења по подручју поменутих регија. Највише пожара евидентирано је у марту 168, од чега 118 на сувој трави и ниском растињу, 27 шумских и 18 осталих пожара.

Помоћник директора Републичке управе цивилне заштите за организацију, планирање и обуку, Биљана Пајић упознала је присутне са активностима Управе.

– Републичка управа цивилне заштите је формирала специјализоване јединице. На првом мјесту, јединицу коју чини десет деминера, који су прошли обуку ван граница наше земље и представљају модул за међународне вјежбе и акције заједно са тимовима из Црне Горе и Србије. Имамо тим за спасавање на води и под водом, као и сарадњу са предсједником Ронилачког клуба „Бук“ из Бањалуке.

На састанку је анализирана реализација задатака из Плана одбране од поплава у 2017. години, Плана активности у припреми и спорвођењу мјера заштите и спасавања од земљотреса у Републици Српској за период од 2016. до 2019. године и усвојена је информација о примјени Правилника о обучавању лица у оквиру основног и средњег образовања о опасностима и заштити од елементарних непогода и других несрећа.

Акције заштите и спасавања, тешко се могу извести без обучених и опремљених јединица, које захтјевају одређена финанскијска средства, које Службе тренутно не могу да обезбједе. Самим тим због финансијске „кочнице“ обуке не могу да се изводе по редовном плану и програму обучавања.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име