Пчеларски центар “Батинић” је од самосталне занатске радње за 25 година прерастао у признату породичну фирму чији је оснивач и власник Драган Батинић, један од ријетких апитерапеута у БиХ са сертификатом Удружења за апитерапију и унапређење интегративне заштите здравља АПИ Београд.

Пчеларски центар “Батинић” са Сокоца заокружује 2017. годину са двадесетак признања, те изложбом препарата на бази меда и љековитог биља на Деветом сајму меда, прехрамбених и традиционалних производа у Шамцу.

“Батинић” је од самосталне занатске радње за 25 година прерастао у признату породичну фирму чији је оснивач и власник Драган Батинић, један од ријетких апитерапеута у БиХ са сертификатом Удружења за апитерапију и унапређење интегративне заштите здравља АПИ Београд.

Његова супруга Миланка дипломирани је инжењер технологије, кћерка Драженка магистар фармације, а син и снаха економисти.

“У нашој породици свако доприноси да производна лепеза од 75 атестираних препарата на бази меда, прополиса и љековитог биља буде што бољег квалитета и да истрајемо на производњи од природних сировина, без хемије.

Овдје нема контраиндикација, осим у случају код људи који су алергични на полен и прополис”, напомиње Драган Батинић.

Он истиче да су међу производима на бази меда најтраженији препарати “ромамед” 1, 2, 3, 4 и 5, који јачају имунитет и представљају превенцију за обољења унутрашњих органа, а када је ријеч о сирупима купци се најчешће опредјељују за “ромабронхи”, од борових иглица, меда и прополиса.

Батинић је увјерен да њихов штанд на свакој од манифестација посвећених производњи здраве хране, меда и препарата од љековитог биља посебну пажњу привуче тиме што долази са подручја Романије, по традицији препознатљивом крају по народној медицини и љековитим биљкама посебног квалитета.

Он каже да одређени производи скоро са сваке манифестације донесу признање, што се посебно односи на мед, препарате од меда и љековитог биља, медно-биљне мелеме, креме, тинктуре, козметичке препарате, биљне капи и уља.

Батинићи су излагали на свим сајмовима широм Србије, БиХ и Црне Горе и скоро са сваког донесу по неко признање или награду.

“Посебно задовољство нам представља Сајам меда, прехрамбених и традиционалних производа у Шамцу, гдје одлазимо већ девет година, имамо бесплатан смјештај у хотелу и свој излагачки штанд”, наглашава Драган Батинић.

Са овог скупа Батинић је донио захвалницу, као један од најуспјешнијих од 74 излагача.

Фото: Соколац-срце Романије

На Сајму привреде и меда у Брчком ове године добили су златну медаљу за шумски мед. На бањалучком “Јесењем сајму” излагали су производе на штанду испред Тржног центра “Боска” због велике посјећености.

На подручју Црне Горе соколачки Пчеларски центар има много корисника, што је потврдио и добар пријем на “Подгоричким данима меда” крајем септембра.

Чланови Пчеларског центра са Сокоца редовно одлазе на све сарајевске сајмове меда, здраве хране, препарата на бази љековитог биља за заштиту здравља, његу лица и тијела.

Излагали су, како каже Батинић, на Отоци, Добрињи, “ББИ центру”, “Сарајево сити центру”, одакле посебно лијепе утиске носе са изложбе ових препарата у “Импортан центру”.

У Пчеларском центру “Батинић” кажу да је у протеклих 25 година било толико медаља, пехара и награда да је потребна једна посебна просторија да све то изложе, али Драгану Батинићу је најдража “Златна плакета” општине Соколац додијељена 2016. године.

Фото: Соколац-срце Романије

Кћерка Драженка из породице Батинић планира да напише књигу у којој ће се наћи сва искуства у лијечењу и помоћи у превенцији против болести, а све помоћу препарата ове породичне фирме.

Центар “Батинић” бави се пчеларством на своја два пчелињака, плантажним узгојем љековитог биља, те производњом препарата на бази меда и овог биља.

Чланови су Удружења за љековито биље “Др Јован Туцаков” из Сокобање, Савеза удружења органских произвођача “Органско” Федерације БиХ и Удружења народне медицине Црне Горе.

Батинићи раде под слоганом “Природа – најбољи пут до здравља”.

1 КОМЕНТАР

  1. “RESPEKT”za porodicu Batinić,oni su institucija i najbolji predstavnici naše opštine u regiji,poštenim radom i bez ičije pomoći došli su do zavidnih rezultata.