Поводом деветог јануара, обиљежавања крсне славе и Дана Републике Српске, на Централно спомен-обиљежје погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата у Сокоцу, вијенце су положили, делегација општине Соколац на челу са начелником Милованом Бјелоцом, представници Борачке организације, те млади представници локалних партија наше општине.

Према ријечима предсједника Скупштине борачке организације општине Соколац и предсједника Одбора борачких организација Сарајевско-романијке регије Жељка Лалића, данас је најзначајнији дан за српски народ.

– Борци су стали у заштиту свог народа, одбранили и ставили печат на стварање РС. Преко 22 хиљаде наших другова, је дало своје животе за темеље. Зато се данас првенствено њих требамо сјетити и помолити за њихову душу, рекао је Лалић и додао да РС још увијек није званично оно што би српски борци вољели да буде, оспоравани смо на много начина, првенствено из БиХ, али стремимо свом циљу и надамо се да ћемо једног дана дочекати оно за шта су наша браћа дали своје животе, да Српска буде самостална и независна држава, прва српска држава са ове стране Дрине коју смо створили заједно. Борачка организација РС данас ће учествовати у свечаном дефилеу у Бањој Луци, и послати јасну поруку: Република Српска је једна творевина која је створена са крвљу српског народа, нашом борбом, борбом представника наше власти и нико је неће моћи угасити.

На 26. рођендан наше отаџбине начелник општине Соколац Милован Бјелица, подсјетио нас је на данашњи дан 1992.године.

– Висока цијена плаћена је за Републику, на данашњи дан, чврстим ставом Клуба посланика српског народа у Скупштини БиХ, ставили смо до знања представницима других народа да не могу врштити мајоризацију над Србима и тада смо кренули у једну авантуру стварања Српске Републике. Тада смо одлучили да конституишемо Скупштину српског народа у БиХ, чија су основна политика и циљ, те план и програм били да се сачува тадашња СФР Југославија, бар у скраћеним границама, да у њеном саставу остану четири државе те да се да пуна подршка очувању Југословенске Народне Армије, рекао је Бјелица.

Вијенце погинулим борцима, данас су положили и млади преставници Српске демократске странке, Партије демократског прогреса и Савеза независних социјалдемократа.

Потпредсједник младих СДС-а Соколац, Ана Маловић је позвала младе да поштују традицију наше земље и оних који су дали животе за њу.

– Као млади грађанин РС сматрам да сви ми, нарочито млади, морамо својим доприносом утицати на промјене у друштву и слиједимо примјере који ће нас водити у бољу Републику – рекла је Маловић.

Душан Соколовић, дијете погинулог борца, студент права, испред младих ПДП-а, обраћајући се новинарима рекао је да се нада бољој ситуацији од ове постојеће.

– Највећи допринос дала је Сарајевско- романијска регија по питању жртава међу којима је и мој отац – истиче Соколовић.

Вијенце су положили и млади чланови СНСД-а, који су се окупили да пошаљу поруку да се не забораве борци који су животе уградили у темеље РС и да народ треба остати на окупу и радити на очувању отаџбине.

2 КОМЕНТАРА

  1. Žalosno je što nam dan republike umjesto naroda proslavljaju ovakvi tipovi.oni doduše stalno nešto slave,njima je dan republike svaki dan .njih interesuju samo stolice da zasjedu i glodju republiku.medju njima nema razlike nikakve ,samo daj sve njima i njihovima ,guraju se laktaju uvlače u š**** jednom rječju Šljam.kao lešinari oko plijena tako oni oko tih opštinskih i državnih kasa čekaju svoj plijen.ne mislim da će te objaviti ali niste jedini portal.