Јуче је у сали Скупштине општине Соколац одржана редовна сједница Удружења пчелара „Гласинац“ Соколац. На сједници се говорило о активностима пчеларског Удружења у протеклој години, као и о плановима за наредни период.

Бројни пчелари који су присуствовали сједници имали су прилику да чују стручно предавање професора доктора Горана Мирјанића са Пољопривредног факултета у Бања Луци, на тему „Исхрана пчела и технологија пчеларења“.

На дневном реду нашао се извјештај о раду у 2017. години, те финансијски извјештај за протеклу годину, финансијски план и програм рада за 2018. годину.

Према ријечима Славише Марића, предсједника Удружења пчелара „Гласинац“ Соколац у 2017. години одржано је пет сједница, на којима се углавном говорило о унапређењу пчеларства на подручју наше општине.

– Трудили смо се да што боље организујемо Удружење сходно Закону о пчеларству, те да обезбиједимо средства за спровођење редовних активности. Издали смо укупно шест сагласности за постављање привремених пчелињака. За тридесетак друштва, нашим сталним члановима, подијелили смо стотину доза сирупа. Сваке године настојимо да организујемо предавање неког од стручњака, како би наши чланови добили квалитетне савјете. Као и прошле године, и ове ћемо се трудити да унаприједимо сарадњу са нашим пријатељским друштвима, истакао је Марић.

Славиша Кнежевић, секретар Удружења казао је да су највише проблема у протеклој години имали пчелари са преко педесет друштава, нарочито када су у питању премије и подстицаји.

– Поједини пчелари, чланови нашег друштва нису на вријеме ажурирали своје податке у АПИФ-у (Агенција за посредничке, информатичке и финансијске услуге), тако да нису остварили право на подстицаје у прошлој години. Како би избјегли пасивни статус, указали смо свим пољопривредним произвођачима и регистрованим пчеларима на ове пропусте, те их позвали да своје податке уредно доставе Агенцији и изврше ажурирање до 15. маја 2018. године, казао је Кнежевић.

Проф. др Горан Мирјанић са Пољопривредног факултета у Бања Луци, презентовао је корисне и практичне савјете соколачким пчеларима.

– Основна тема данашњег предавања била је правилна и адекватна исхрана пчела, обзиром да смо свједоци да пчеларска сезона траје кратко и сви пропусти који се направе, касније се тешко надокнађују. Упутили смо сугестије везане за замјену матица, те осталим активностима које пчелари проводе у априлу и мају у својим пчелињацима. Ако усвоје бар дио сугестија, њихова производња меда биће успјешнија, поручио је Мирјанић.

Професор Мирјанић осврнуо се на стање у области пчеларства на подручју цијеле Републике Српске.

– У протекла два мјесеца пчелињаци у РС су у јако добром кондиционом стању. То показују подаци са терена. Велики је број пчелињих друштава која су преживјела зиму. Надам се да је пред нашим пчеларима добра година, нарочито са аспекта приноса. У овом периоду године пчеларима савјетујем да се наоружају стрпљењем, да не отварају често кошнице, те да слушају савјете стручњака како би њихови приноси у овој години били богатији у односу на претходне године, рекао је Мирјанић.

Удружења пчелара „Гласинац“ Соколац броји преко стотину активних чланова и једно је од боље организованих у Републици Српској.

Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.

1 КОМЕНТАР

  1. Skup škrtih i lukavih ljudi,bez ikakvih solidarnih vrijednosti,treba da svake godine organizuju donacije u rojevima za pčelare koji pretrpe gubitke,oni jedva čekaju da nekome stradaju pčele,tako se dokazuju da su oni bolji pčelari od drugih,svaka tegla meda od drugog pčelara je njima konkurencija.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име