Романија је позната по томе што је на својим висинама изњедрила много учених и вриједних људи. Неке је угостила, а неки су расли заједно са њом, и никада се нису ње одрекли. Стога је прилична лакоћа пронаћи саговорника за нашу рубрику која носи њено име.

Човјек који годинама марљиво ради и ствара љепшу слику Сокоца и Романије је Миломир Ногоштић, уважени професор и власник фирме д.о.о. „Оногошт“ Соколац. Животни и радни вијек проводи у свом граду, стварајући од Сокоца,заједно са својим суграђанима, љепше и пријатније мјесто за живљење. Рођен је 8. маја 1953. године у Сокоцу, гдје завршава основну школу и гимназију. Природно-математички факултет (одсјек математика) уписује 1971. годинеи завршава 1975. Вриједним радом, редовним испуњавањем задатих обавеза и талентом за пословање, годину дана прије завршетка студија добија своје прво радно мјесто.

– Годину дана прије завршетка школовања на факултету, због недостатка кадра у школи у Сокоцу, почео сам да радим као професор. У овој установи сам радио са прекидима од 1974. до 1998. године. У том периоду у два мандата сам обављао и функцију директора средње школе – казао је Ногоштић.

Приватним бизнисом почео је да се бави 1996. године. Своје богато теоријско знање из математике и економије успјешно је примијенио и у пракси. Са својом породицом успио је да постигне оно што ријетко коме пође за руком.

– Са супругом Славицом и својом дјецом започео сам породични посао. Све је кренуло од отварања једне трговинске радње, да би из године у годину наша идеја расла и развијала се. Године 1998. напустио сам државни посао, јер су то захтијевале све обимније обавезе. Дјеца су нам увијек помагала, и од једне радње са три запослена радника дошли смо до ланца од 21 малопродајног објекта, на подручју пет општина: Хан Пијесак, Соколац, Пале, Источана Илиџа и Источно Ново Сарајево, гдје је данас запослено око 160 радника.

У разговору наш саговорник нам је рекао да је назив фирме и ланац својих трговина назвао „Оногошт“, по некадашњем називу за град Никшић. Не заборављајући своје претке и коријене, одлучио се за ово име које је носио некадашњи средњовјековни Оногошт,данашњи Никшић, који је кроз своју вишевјековну, бурну историју играо врло важну улогу привредног, културног и административног средишта просторног дијела Црне Горе и Херцеговине.

– Професор Филиповић који је издао књигу, још прије Другог свјетског рата, у којој је описао долазак породица на Гласинац, поменуо је двије породице Оногоштић. Како је навео, једна од те двије породице је доселила на Гласинац. То су моји преци. Друга породица се населила на Романију, а након Другог свјетског рата одселила у Сарајево. Моја фамилија, као и многе друге, простор Гласинца населила је средином 19. вијека, у вријеме великих сеоба. Ногоштићи су малобројна фамилија, свега осам мушких глава.

Како је био узоран професор који је предано обављао свој посао и тако заслужио поштовање бројних генерација, тако је смјерно и одговорно одгајао своју дјецу. Синове је научио исправним вриједностима, али и тајнама пословања, тако да данас обојица имају своја предузећа.

„Трудио сам се да породица увијек буде на окупу“

– Трудио сам се да породица увијек буде на окупу и да свако од њих има неко задужење. На моју срећу, успио сам у томе. Један син је завршио Факултет организационих наука, а други Економски факултет. Живе и раде у Београду. Основали су фирму која је настала из матичне фирме. Временом су се осамосталили, а данас послују на подручју Србије, Црне Горе и Хрватске.

Рад мијења слику свијета

Неуморан за нове пословне подухвате и циљеве Миломир Ногоштић је однедавно сувласник предузећа „Инвест Градња“ у Сокоцу. Ова компанија основана је 2012.године као специјализована фирма за производњу дрвене амбалаже. Доказ да рад мијења слику свијета је и реновиран објекат овог предузећа.

– Са Велибором Лучићем, који је мој пријатељ,основао сам фирмучији смо заједнички власници. Добром организацијом посла успјели смо да запослимо око 120 радника, што је велики успјех за нашу локалну привреду – истакао је Ногоштић.

Својим пословним умијећем давно је превазишао локалне оквире. Фирма која послује на просторима цијеле источне регије, данас је препознатљив бренд. Ипак, како каже, никад није доводио у питање останак у Сокоцу.

– За Соколац и Романију ме вежу успомене из дјетињства, средњошколски дани, пола радног вијека и све оно што чини потпуним живот једног човјека. Младим људима који стасавају у нашем граду поручио бих да остану на овим просторима. Уз напоран и поштен рад може се постићи много, а још љепше је када све то остварите у мјесту гдје сте поникли.

С обзиром на бројне пословне обавезе, наш саговорник нам је открио да у животу никад није имао слободног времена. Научио је од малих ногу да се носи са бројним обавезама, које је, можда и захваљујући математици и добром прорачуну, увијек успјешно завршавао. И данас у седмој деценији живота кује нове пословне планове.

– У Сокоцу се гради нови пословни објекат гдје ће бити смјештене канцеларије и још један маркет површине око 600 м², а наредне године планирамо изградњу мањег тржног центра у Лукавици – рекао је Ногоштић.

Гдје је слога, ту је и побједа – изрека је која описује живот и рад породице Ногоштић. Јунак наше приче поручује да се само слoгом и преданим радом могу остварити сви циљеви.

Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име