Полиција је служба јавне управе којој је повјерено чување јавног реда и мира. Основни циљ чувара закона је подизање степена безбједности, а тиме и квалитета живота у локалним заједницама. Павле Боровчанин је замјеник командира Полицијске станице у Сокоцу која је у саставу Полицијске управе Источно Сарајево. У интервјуу за нови број „Соколачких новина“ говорио је о стању безбједности на подручју општине Соколац, појачаном присуству патрола и радара, питању мигрантске кризе, али и о појачаном броју полицијских службеника у зонама школа и обданишта.

ГОСПОДИНЕ БОРОВЧАНИН, КАКО ОЦЈЕЊУЈЕТЕ БЕЗБЈЕДНОСНУ СИТУАЦИЈУ НА ПОДРУЧЈУ НАШЕ ОПШТИНЕ, ДА ЛИ СЕ СУОЧАВАТЕ СА НЕКИМ ПРОБЛЕМИМА И КОЈИ СУ ВАШИ НАЈВЕЋИ ИЗАЗОВИ?

– Када је ријеч о безбједносној ситуацији на подручју општине Соколац, она се може оцијенити као задовољавајућа. У изазове који нас прате спадају наше редовне активности које се огледају у спречавању и откривању кривичних дјела и њихових извршилаца као и санкционисање починилаца прекршаја у јавном реду и миру и саобраћају.

КОЈЕ АКТИВНОСТИ УСМЈЕРЕНЕ НА ЗАШТИТУ И БЕЗБЈЕДНОСТ ДЈЕЦЕ У САОБРАЋАЈУ РЕАЛИЗУЈЕ ПОЛИЦИЈСКА УПРАВА ИСТОЧНО САРАЈЕВО, У ОКВИРУ РЕПУБЛИЧКЕ АКЦИЈЕ „ЗАШТИТИМО ДЈЕЦУ У САОБРАЋАЈУ“, КОЈА СЕ СПРОВОДИ ПОВОДОМ ПОЧЕТКА НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ?

– Пред почетак нове школске године, када је присутан велики број малишана који су учесници у саобраћају, појачана је контрола полицијских службеника. Они врше надзор у градским подручјима и чвориштима гдје има највише дјеце. Полазећи од процјене експерата преко 90% незгода догоди се због људског фактора, односно непажње возача усљед неприлагођене брзине, непоштовања првенства пролаза, те грешака пјешака. Апелујемо на грађане да се придржавају саобраћајних прописа како би се смањио број несрећа и како не би дошло до повреде наших најмлађих суграђана. У вези с тим ми смо предузели све непоходне мјере како би се у зони ове полицијске станице током септембра, као и у наредном периоду, у непосредним близинама школа и обданишта као и трасама којима се крећу ђаци смањила могућност саобраћајних незгода и посљедица у насталим незгодама.

ПРЕМА ПОДАЦИМА МУП-А РС, САМО У СРПСКОЈ ГОДИШЊЕ СЕ ЕВИДЕНТИРА ВИШЕ ОД 600 ДЈЕЦЕ КОЈА СУ ЖРТВЕ НАСИЉА. ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ УЧЕНИКА У ШКОЛАМА ВЕОМА ЈЕ ВАЖНО УВЕЗИВАЊЕ СВИХ СИСТЕМА – ОД ШКОЛЕ, ПОРОДИЦЕ ДО ПОЛИЦИЈЕ. ДА ЛИ СТЕ ИМАЛИ НЕКИ ПРИЈАВЉЕН СЛУЧАЈ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА?

– Према евиденцији, у скорије вријеме нисмо имали ниједан пријављен случај вршњачког насиља, али уколико постоји, наглашавам – морате пријавити било који облик насиља, да би се полиција „носила“ са проблемом и заштитила ваше дијете. То је кључни проблем са којим се суочавамо као друштво и свако од нас треба да се удружи да обезбиједи да у породици, у комшилуку и на радном мјесту насиље буде препознато и осуђено.

ДА ЛИ ГРАЂАНИ МОГУ БИТИ МИРНИ ПО ПИТАЊУ МИГРАНТСКЕ КРИЗЕ – КАКО РЈЕШАВАТЕ ОВУ ПРОБЛЕМАТИКУ НА ПОДРУЧЈУ СОКОЦА?

– Свакодневно спроводимо акције на територији наше општине, недавно смо имали двије двадесетчетворочасовне акције. Оне су се односиле на контролу саобраћаја са акцентом проналажења и откривања илегалног кријумчарења миграната. У августу је приведена група од 26 миграната. То су углавном породице са дјецом, држављани Ирака и код себе немају идентификациона докумета. Ради се о исцрпљеним особама, које немају намјеру задржавања на подручју општине; њихов крајњи циљ су земље Европске уније. Боровчанин је у разговору навео да је приликом запажања групе миграната или појединаца потребно одмах обавијестити надлежне органе како би били депортовани до теренске станице Пале, која је у Служби за послове са странцима Босне и Херцеговине.

КАДА ЈЕ РИЈЕЧ О КАДРОВСКОЈ И ЕДУКАТИВНОЈ ОСПОСОБЉЕНОСТИ, ШТА ЈЕ НЕОПХОДНО ДА БИ СЕ ПОБОЉШАЛО АДЕКВАТНО ИЗВРШАВАЊЕ ДУЖНОСТИ?

– Сваки мјесец Министарство унутрашњих послова РС спроводи редовне обуке за своје запослене. Ту спадају специјално физичко образовање као и стручне обуке или семинари на које иде комплетан састав. Поред Полицијске академије и Управа за полицијску обуку се бави обуком кадета који тек улазе у полицију. МУП настоји да прати европске трендове, јер ово је материја која не мирује. Имамо нове облике криминалитета, мијењају се или усклађују закони са законима ЕУ, те се доносе нови правилници са којима мора бити упознат и старији и млађи кадар. У протекле три године улагали су се велики напори на подмлађивању кадра, тако да по једној години долази 300 нових кадета који се обучавају и након тога ступају у радни однос као полицајци. Полицијској станици у Сокоцу недостаје пар полицијских службеника али се надамо да ће у наредном периоду доћи нови запослени и да се то неће рефлектовати на наш рад.

САРАЂУЈЕТЕ ЛИ СА КОЛЕГАМА ИЗ СУСЈЕДНИХ ОПШТИНА И КАКВА ЈЕ ПО ВАМА КОМУНИКАЦИЈА ПОЛИЦИЈЕ И ГРАЂАНА НАШЕ ЛОКАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ?

– У оквиру наше Полицијске управе сарадња је и више него добра – морам нагласити да мислим и на колеге полиције Кантона Сарајево. Нама је првенствено важно разумијевање наших грађана; чак имамо и једну област под називом „Рад полиције у заједници“ и трудимо се свакодневно да будемо у комуникацији са грађанима. Полиција је сервис грађана и ми нисмо ту само да би кажњавали, већ да заштитимо свој народ, да пружимо помоћ када им је то потребно и трудимо се да наши суграђани имају повјерење у нас – рекао је Павле Боровчанин, дипломирани правник унутрашњих послова.