“Фарма Романија” на Сокоцу почела је санацију објеката некадашње фарме крава Подроманија, за коју ће у првој фази бити потребно око 400.000 КМ.

Никола Планинчић, директор Пословне јединице “Фарме Романија” која послује у оквиру бањалучке фирме “ТЦ зона”, рекао је Срни да су прве припреме на оживљавању овог привредног комплекса почеле прошле године, а недавно и прва фаза реконструкције која подразумијева санацију штале и управне зграде, те набавку музних грла.

Он је навео да је ова фирма добила концесију од Републике Српске на више од 450 хекатара земљишта на Гласиначком пољу и под закуп више од 150 хектара пољопривредног земљишта од општине Соколац, која им на све начине помаже у припрема за почетак рада.

“У пословном кругу смо затекли двије штале планираног капацитета по 240 музних грла, телећак, велики сјеник и управну зграду које треба употпуности санирати”, рекао је Планинчић и додао да је прије тридесетак дана почела реконструкција ових објеката.

Он је истакао да је у току санација управне зграде и да су за потребе јесењег орања набавили трактор “кубота” у вриједности 150.000 КМ.

“Током зиме планирамо да обновимо једну шталу капацитета 240 музних грла, како би на прољеће ту смјестили првих 65 крава”, истиче директор фарме и додао да је планирано да за пет-шест година на фарми буде око 600 музних грла.

Планинчић наводи да у “Фарми Романија” планирају да се, осим производње млијека, баве и товом јунади, те да ће у том случају бити потребно више од тренутно расположивих 628 хекатара пољопривредног земљишта.

“За потпуно оживљавање и стављање у функцију постојећих објеката и расположивог земљишта биће издвојено два до три милиона КМ”, истакао је Планинчић и напоменуо да је прошле године ова фарма силажним кукурузом засијала 150 хекатара и исто толико дјетелинско-травним смјесама и да је био солидан принос.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је Срни да је ревитализација фарме крава у Подроманији још један у низу успјешних пројекта у овој локалној заједници.

“`ТЦ зона` је озбиљан инвеститор који ће, захваљујући кредитним средствима у обнављање ове фарме уложити око милион КМ и запослити 35 радника, те да су већ заорали око 500 хектара земљишта за сјетву, што је за сваку похвалу”, нагласио је Бјелица и додао да локална управа у сваком тренутку спремна да помогне, као и до сада.

Фарма тренутно запошљава 10 радника, а укупно је планирано 35 за рад у двије смјене, те ангажовање сезонских радника.

Објекте бивше фарме крава у Подроманији, купила је бањалучка фирма “ТЦ зона” од општине Соколац на лицитацији у јулу 2014. године за више од 232.300 КМ, а прошле године кренуло се у ревитализацију овог привредног комплекса удаљеног од Сокоца пет километара.

2 КОМЕНТАРА

  1. E slucajno otvorih pa vidjoh da ste pustili komentare.Drago mi je sto se farma renovira i sto niste uspjeli da je isjecete kao sto ste isjekli silose koji su bili ukras glasinackog polja i bez konih je nemoguce skladistiti hranu u ozbiljnoj farmi.valjda ce ovi ljudi napraviti nesto slicno ali takav kvalitet kojj su bili stari silosi sumnjam.ali sta se drugo od cobana moglo i ocekivati puste bitangu da srusi hotel najljepsu zgradu u gradu a pritom je skroz i ne srusi nego im ostavi deponijju da je gledaju po citav dan. kenj** ovdje o nekim glupostima samo da povratis .