Након Зенице и Доњег Вакуфа и општина Високо је укинула финансирање странака из буџета.

Први потез повукла је Зеница. Тамо су још прије двије године Градско вијеће и градоначелник Фуад Касумовић одлучили да ускрате финансирање политичких странака.150.000 КМ годишње је коштало финансирање странака из буџета града.

Прво је смањено финансирање на 15.000 КМ, прошле године на 1.500 КМ, а ове године ће странке добити укупно 150 КМ, док је планирано да 2020. године добију само 15 КМ.

Прије неколико дана, у медијима је одјекнула вијест о намјери Општине Доњи Вакуф да престане са финансирањем политичких партија из буџета предвиђеног за то, а да новац преусмјери за стипендирање студената.

Начелник Општине Хусо Сушић изјавио је за Буку како очекује да би се све требало завршити наредног мјесеца.

„Чекамо почетак апликација за студенте и када то завршимо, а уколико буде средстава, ми ћемо из тих средстава исфинансирати све студенте. Ако и остане новца, нећемо их давати партијама, изузев за инфраструктуру и нешто паметно“, рекао је раније овог мјесеца начелник општине Доњи Вакуф.

Трећа на реду дошла је општина Високо.

Амра Бабић, начелница општине Високо, путем фејсбука је обавијестила јавност да се од данас, одлуком ОВ Високо а на Иницијативу позиције – већине, средства за финансирање политичких партија буџета општине усмјеравају се за дјецу обољелу од карцинома.

Активистица из Тузле Индира Бектић Мујкић, покретач петиције “ Болесну дјецу треба лијечити из буџета а политичаре плаћати СМС порукама, па ко уплати-уплати“ поздравља одлуку.

„Она значи да су политичари напокон схватили у како тешкој ситуацији се налазе грађани, посебно родитељи тешко болесне дјеце. Драго ми је да је наша иницијатива уродила плодом, отворила свима очи и надам се да ће све опћине прекинути са финансирањем политичких партија и средства усмјерити ка лијечењу наших најмлађих грађана. Свједоци сте ових дана колико се политичари труде да кроз медијски линч омаловаже покретаче иницијативе само да би избјегли оно што је неминовно, прекинути финансирање политичких партија из буџета и тим новцем дати прилику болесној дјеци да се боре за живот“ рекла је она.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име