Удружење логораша Јасеновац Београд упутило је извјестиоцу за људска права генералног секретара УН писмо у ком упозорава на рехабилитацију усташтва у Хрватској.

Како пише Политика, међу најмање 50 случајева којима удружење аргументује своје тврдње, нашло се овогодишње избацивање “Дневника Ане Франк” из обавезне лектире у хрватским школама.

Удружење, поред осталог, подсјећа и на случај из јуна 2013. године, када се на насловној страни часописа “Војна повијест”, који хрватско Министарство образовања препоручује за часове историје у основној и средњој школи, нашао Јуре Францетић, командант Црне легије из Другог свјетског рата.

– Ово је, међутим, списак насумично издвојених случајева, а било их је вјероватно десет пута толико – каже за Политику почасни предсједник овог удружења Милинко Чекић.

Удружење позива Башеле да се супротстави “стално нарастајућој организованој, јавној и несметаној демонстрацији неонацизма у Европи, али посебно неусташтва у Хрватској”.

Како објашњава Чекић, акценат је стављен на случајеве који највише утичу на дјецу и омладину.

– Ми, над чијим породицама је почињен злочин геноцида од стране НДХ у Другом свјетском рату, указујемо посебно на опасност од појаве реафирмације нацизма и фашизма у Републици Хрватској – поручили су чланови Удружења логораша “Јасеновац”.