Предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић данас је положила вијенац у Спомен-подручју Јасеновац и одала почаст жртвама убијеним у овом усташком концентрационом логору.

Китаровићева је у књигу утисака написала да полажући вијенац као знак сјећања на жртве логора Јасеновац и стојећи у тишини уз Камени цвијет изражава најдубљи пијетет свим страдалима у том логору, саопштено је из кабинета предсједника Хрватске.

– Нека ово увијек буде само мјесто пијетета, али и мјесто које ће нас опомињати колико је важно младе нараштаје одгајати за мир, заједништво и солидарност међу људима и народима. Прошлост не можемо промијенити, али будућност можемо градити на бољи начин, за љепши и хуманији живот свих људи у Хрватској и широм свијета – навела је Китаровићева.

Она је напоменула да Други свјетски рат у Хрватској и „данас буди болна сјећања на бројна страдања“, преносе хрватски медији.

У Спомен-подручју Јасеновац сутра ће бити одржана државна комеморацији за жртве усташког логора у Јасеновцу под покровитељством хрватског парламента, али Китаровићева неће присуствовати том догађају.

Дан пробоја логораша из Јасеновца јуче су обиљежили Савез антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске, Координација јеврејских општина, Српско народно вијеће и Савез Рома у Хрватској „Кали сара“.