Фото: Свјетлана Рајић

У Културном центру Источно Сарајево данас је у организацији уреда специјалног представника Европске уније у Босни и Херцеговини у оквиру пројекта „ПрЕУзми иницијативу“ одржана прва од девет планираних дебата. Домаћин дебате о изазовима и могућностима у оквиру процеса приступања ЕУ био је шеф Делегације ЕУ у Босни и Херцеговини Ларс Гунар Wигемарк. Учешће у дебати, на позив организатора, узели су и представници општине Соколац – привредници, представници невладиног сектора, јавних предузећа, спортисти и спортски радници.

Фото: Свјетлана Рајић

Према ријечима Шефа Делегације ЕУ у БиХ Ларса Гунер Виегемарка циљ ових дебата је да се од учесника представника девет локалних заједница које ће бити посјећене у склопу пројекта „ПрЕУзми иницијативу“ чује мишљење које су њихове потребе, као и да их упозна са процесом европских интеграција. Он је подсјетио да су овакви директни разговори са грађанима почели прије годину дана, додајући да је разговарао са привредним произвођачима, те имао сусрете са студентима свих јавних универзитета у БиХ.

Дебати је присуствовало близу сто представника привредника, јавних установа, организација цивилног друштва, спортиста и спортских радника, академске заједнице, младих и др., а посебан акцент у дебати стављен је на потребу за јачом владавином права. Учеснике је занимало које су то користи за БиХ, уколико приступи у ЕУ, и када ће то да буде. Било је ријечи и о условима у којима се налази данашња привреда, као и о статусу младих у данашњем друштву. Говорило се и о покретању локалних иницијатива, јер су локалне заједнице веома битан аспект европских интеграција.

Фото: Свјетлана Рајић

– Добро је да у овим јавним дебатама можемо директно разговарати са грађанима и свим другим заинтересованим о функционисању ЕУ,перспективи земље и локалним заједницама у Европској унији и пројектима које заговарамо,а који могу бити корисни за ове заједнице. Вјерујем да ће Европска комисија ускоро послати мишљење о апликацији БиХ за чланство, које ће потврдити да БиХ може бити чланица ЕУ једног дана. Наравно, пуно је тога што ће се морати ускладити с ЕУ прописима и законодавством – поручио је Wигемарк.

Након дебате, учесници су посјетили и информативно-едукативни сајам на којем су представљени пројекти које финансира ЕУ, а који директно доприносе економском и одрживом развоју локалних заједница.

Прошле године у општини Соколац одржана је слична дебата у оквиру пројекта „Локална заједница прЕУзима иницијативу“. Домаћин дебате у Сокоцу, такође је био Шеф делегације ЕУ у БИХ, господин Вигемарк.

Avatar
Рођена у Сарајеву 1987. године. Основно и средње образовање стекла у Сокоцу. Студије новинарства завршила на Филозофском факултету на Палама 2011. године. Новинарску каријеру започела 2012. у ЈП „Инфо Центар“ Соколац у коме задржала до 2014. године. Од јуна 2014. обавља послове самосталног стручног сарадника за односе са јавношћу у кабинету начелника општине Соколац.