Фото: Јелена Маринковић

Данас је одржана друга сједница Организационог одбора манифестације „Дан косидбе – Романија 2019“, на којој су анализирани закључци са претходне сједнице и активности у вези са финансијским и техничким дијелом организације. Како је речено, припреме за ову традиционалну манифестацију, која ће бити одржана 30. јуна у насељу Брезијак, теку по плану. Пријаве су у току, а због омасовљавања, могуће су и на сам дан такмичења, речено је на сједници.

Предсједник Организационог одбора Данко Вучетић истакао је да ће ове године манифестација имати већи значај.

– Поред саме организације такмичења, усмјерили смо се на обезбјеђење финансијских средстава, привлачење спонзора, ангажовање медија и радимо на томе да „Дан косидбе – Романија 2019“ буде примјећена манифестација вриједна пажње. Очекујемо велики одзив косаца из региона, којима ће Романијци узвратити посјету на њиховим такмичарским манифестацијама истог типа. Искористићемо ову прилику да прикажемо туристичке потенцијале општине Соколац. Традиција косидбе на Романији датира од 1975., а након одређених прекида, од 2012. године организује се редовно – подсјетио је Вучетић.

Поред надметања у појединачном и екипном кошењу траве ручном косом, предвиђена су спортска такмичења у дисциплинама бацање камена с рамена и навлачење конопца, те богат културно – умјетнички програм. Организациони одбор обезбиједио је наградни фонд у вриједности од 1.400 КМ.

– За прва три мјеста издвојићемо 500, 300 и 200 марака, медаље и пехар. За такмичење у спортским дисциплинама предвиђене су награде од 200, 100 и 50 КМ. Поред такмичара из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и Црне Горе, учесници манифестације биће и излагачи пољопривредне механизације, произвођачи меда и удружења жена са рукотворинама. Побједници ће, и ове године, представљати Туристичку организацију Соколац на косидби на Рајцу, што је највећа манифестација овог типа на Балкану. Наш основни циљ је да ову својеврсну културолошку вриједност сачувамо и промовишемо као дио нематеријалне баштине, која ће бити посебан печат романијском љету. Косидба симболично подсјећа на традицију сеоских моба, стога настојимо да ово не буде само обично такмичење, већ вјерни приказ свих обичаја везаних за кошење – рекла је замјеник предсједника Организационог одбора и стручни сарадник у соколачкој туристичкој организацији Мирјана Симовић.

Најбоље косце и овај пут оцјењиваће стручни жири.

– Према пропозицијама, које су одређене правилником, жири ће бити састављен од два члана из наше регије, а остале ће делегирати гостујуће екипе. Придржаваћемо се прописаних критеријума, оцјењује се брзина и квалитет косидбе, као и народна ношња такмичара. Сигуран сам да нећемо имати никаквих проблема – казао је предсједник жирија и члан Организационог одбора манифестације Славиша Кнежевић.

Организатор манифестације „Дан косидбе – Романија 2019“ је Туристичка организација Соколац, покровитељи су општина Соколац и Град Источно Сарајево, а медијски покровитељ је ЈП „Инфо центар“.