Јавна установа Спортско-рекреативни центар „Гласинац“ најмлађа је установа у Сокоцу, која броји седам запослених радника. Центар, којим тренутно руководи в.д. директора Милан Цуровић, располаже са Новом спортском двораном те теренима које посједује. Цуровић се почео бавити спортом 2000. године као члан Атлетског клуба „Гласинац“ Соколац. Био је вишеструки првак Босне и Херцеговине у пионирском и јуниорском узрасту и стални члан репрезентације БиХ за јуниоре.

– Након завршене средње школе (гимназије – општи смјер) одлучио сам да упишем Факултет физичког васпитања и спорта, који сам завршио у року и уписао мастер студије на истом факултету. Тренутно радим на изради мастер рада. На основу посла који радим укључен сам у организацију скоро свих спортских манифестација у нашем граду.

КАКО ФУНКЦИОНИШЕ СПОРТСКО-РЕКРЕАТИВНИ ЦЕНТАР „ГЛАСИНАЦ“ И КОЈИ ЈЕ ВАШ ОСНОВНИ ЦИЉ?

– Установа функционише веома добро. Одговарамо на позиве и испуњавамо све потребе спортских клубова и рекреативаца који користе спортску дворану. Ове сезоне, када је ријеч о дворанским спортовима, имали смо два прволигаша: кошарка и одбојка, те једног друголигаша – екипу футсала, која је од ове године члан прве лиге РС. Морам поменути и рукометаше, који су веома успјешни у млађим категоријама. Наша обавеза је, између осталог, да што боље припремимо дворану за одигравање свих утакмица.

ДА БИ УСТАНОВА УСПЈЕШНО ДЈЕЛОВАЛА, НЕОПХОДНО ЈЕ ДА СЕ ОБЕЗБИЈЕДЕ НОВЧАНА СРЕДСТВА. КАКО СЕ ФИНАНСИРАТЕ?

– ЈУ СРЦ „Гласинац“ финансира се највећим дијелом из буџета општине Соколац као и из наших скромних прихода. Спортска дворана као објекат ријетко је рентабилна, тачније, не може се финансирати из властитих прихода; зато за плате радника и материјалне трошкове морамо имати помоћ локалне заједнице. Ситуација је тешка, али уз велику подршку начелника општине, трудимо се да све обавезе и материјалне трошкове измиримо на вријеме.

ПОРЕД ФИНАНСИЈСКИХ ПОТЕШКОЋА, ДА ЛИ СЕ СУОЧАВАТЕ СА НЕКИМ ДРУГИМ ПРОБЛЕМИМА?

– Потешкоћа увијек има, али све што је у нашој моћи тежимо да ријешимо, а што није тражимо помоћ. У протеклом периоду имали смо проблема са расвјетом, али до сада смо већи дио рефлектора оспособили и донекле ријешили тај проблем. Велики проблем је то што смо ми планинско подручје и што су у зимском периоду температуре испод нуле, тако да имамо проблем са загријавањем велике сале у дворани, због висине крова. То је била тешкоћа и ове године иако смо имали много веће количине енергената него протеклих година.

КОЛИКА ЈЕ УКУПНА ПОВРШИНА СПОРТСКЕ ДВОРАНЕ У СОКОЦУ? КАКО ДОЛАЗИТЕ ДО ЕНЕРГЕНАТА КОЈИ СУ ПОТРЕБНИ ДА СЕ ЗАГРИЈУ СПОРТСКЕ ПРОСТОРИЈЕ?

– Спортска дворана има своју котловницу и гријемо се на чврсто гориво (угаљ и дрва). Због величине саме дворане (велике сале за дворанске спортове, која је висока преко 15 метара, дуга око 50 метара а широка исто толико; мале сале за борилачке спортове, теретане, седам свлачионица и канцеларијски простор) велики је проблем загријати дворану када су велики минуси, а знамо какве су зиме на Романији. Ове године смо од општине добили 50 тона угља што је било довољно за гријну сезону. Поред угља потребни су нам и дрвни сортименти. Један дио овог енергента смо добили од Удружења дрвопрерађивача, а један дио смо купили. Овом приликом желим да се захвалим дрвопрерађивачима који су нам помогли.

КОЛИКО СЕ ДАНАС УЛАЖЕ У СПОРТ; ИМА ЛИ ДРЖАВА ДОВОЉНО СЛУХА У ОДНОСУ НА СУСЈЕДНЕ ЗЕМЉЕ?

– Општина Соколац издваја значајна средства из буџета за спорт. Имамо преко 20 спортских колектива који су веома успјешни у својим спортским дисциплинама. Поред тих средстава, општина је свим спортским клубовима омогућила бесплатно кориштење свих спортских терена, што у већини општина није случај. Што се тиче улагања у спорт генерално у нашој држави, мислим да заостајемо за регионом. Ако желимо да идемо напријед мора се промијенити цијели систем када је ријеч о спорту.

КОЛИКА ЈЕ ОДГОВОРНОСТ СПОРТСКО-РЕКРЕАТИВНОГ ЦЕНТРА „ГЛАСИНАЦ“ СОКОЛАЦ У ОРГАНИЗАЦИЈИ МЕЂУОПШТИНСКИХ ОМЛАДИНСКИХ СПОРТСКИХ ИГАРА?

– Ми смо фактички у јеку припрема за МОСИ. Ради се на орагнизацији самих такмичења и планова за уређивање спортских терена. Дворана као и већина спортских терена су спремни за МОСИ. Очекујемо да крене изградња терена за одбојку на пијеску. Већ смо кренули са изградњом тениских терена док очекујемо почетак асфалтирања пута око дворане и паркинга иза ње, као и пробијање пута од дворане иза Основне школе „ Соколац“ до Улице Пера Косорића.

ШТА СЕ ТРЕБА ПОБОЉШАТИ НА ЛОКАЛНОМ НИВОУ ДА ИМАМО ЈОШ БОЉЕ СПОРТСКЕ РЕЗУЛТАТЕ, ПОШТО ТАЛЕНТА ИМАМО НАПРЕТЕК?

– Већина наших клубова функционише добро и постижу запажене резултате како на Републичком тако и на државном нивоу. Моје лично мишљење је да се у наш спорт треба укључити што више школованог кадра; конкретно мислим на људе који су завршили Факултет физичког васпитања и спорта и за које сматрам да су компетентни за правилан рад са дјецом.

ДА БИ СЕ УСПЈЕШНО ДЈЕЛОВАЛО, ШТА МОРА ДА СЕ УРАДИ И ПРЕДУЗМЕ; КАКВИ СУ ВАШИ НАРЕДНИ ПЛАНОВИ?

– Планови за даље су да подигнемо квалитет наших услуга на виши ниво, да искористимо МОСИ како бисмо послали позитивну спортску слику, представили нашу општину и привукли што више спортиста у наш град на припреме. Циљ нам је да преко општине или других спонзора пронађемо средства за опремање теретане савременим справама и тренажерима. У сарадњи са клубовима треба мотивисати што више дјеце да се баве спортом. Овом приликом бих посебно истакао да је наша дворана у зимском периоду јако посјећена када су у питању све спортске и културне манифестације које се ту одржавају. На нама је, као радницима ЈУ СРЦ „Гласинац“ Соколац, да чувамо и одржавамо дворану и апелујем на све суграђане да воде рачуна и чувају своју општину, јер је ипак остављамо својој дјеци.

Ведрана Реновица
Рођена 27. априла 1988. године у Сокоцу. Након основне школе и гимнaзије, на Факултету политичких наука у Бањалуци, завршила студије новинарства 2011. године. Магистар новинарства од 2015. године. Запослена у Инфо центру од 2012.године.