Више невладиних организација у Хрватској осудило је одвођење школараца на обиљежавање годишњице војне акције “Медачки џеп” и траже од надлежних да реагују да се тако нешто не би поновило.

Организације за људска права ООД иницијатива, Иницијатива младих за људска права и Документа саопштиле су да су ученици двије средње школе у Госпићу јуче умјесто на наставу одведени на обиљежавање 26. годишњице војне акције “Медачки џеп” на којој се, упозорили су, глорификује војна операција током које су на најокрутније начине убијени и мучени цивили.

Из ових удружења поручују да то “представља манипулацију младима и историјским чињеницама, као и озбиљан друштвени проблем који не смије проћи незапажено и без осуде”.

НВО су позвале Заштитницу права дјеце, Министарство науке и образовања и Министарство за демографију, породицу, младе и социјалну политику да испитају зашто су ученици и ученице умјесто у школи били на обиљежавању војне акције “Медачки џеп”, као и да осуде манипулисање младима, поготово кад су изложени дезинформацијама и пропаганди званичника Владе РХ и Хрватског сабора.

Те организације наводе да су од родитеља добили информацију о томе да су ђаци Гимназије и Струковне школе из Госпића први дан школе провели слушајући политичке говоре министра бранитеља Томе Медведа, заступника ХДЗ Стеве Цулеја о осуђеном ратном злочинцу Мирку Норцу, изасланика предсједнице Републике Анте Деура и државног секретара Министарства управе Дарка Некића.

Према тим информација, наставници су обавијештени да морају довести ученике у десет сати ујутро на прославу “Медачког џеп”, а школе нису питале родитеље за сагласност, што је иначе уобичајена пракса када се ученици изводе ван школе, пренио је хрватски портал Индеx.

Хрватски портал Новости подсјећа да су у тој војно-полицијској операцији спроведеној у периоду од 9. до 17.септембра 1993. године у околини Госпића у предјелу званом Медачки џеп, припадници Хрватске војске и Специјалне полиције окрутно злостављали, убијали и масакрирали цивиле, палили куће и привредне објекте због чега се преко стотину породица из Рајчевића, Крајновића, Поткоњака, Дрљића, Струнића, Великог Краја, Доњег Села, Читлука, Ситника, Почитеља, Рогића и Дивосела није могло вратити и наставити живот у својим домовина.

НВО очекују реакцију надлежних органа како би се спријечила будућа манипулација младима и чињеницама и како би се друштво суочило с прошлошћу и окренуло будућности на основу солидарности и људских права.

Војно-полицијска операција “Медачки џеп” трајала је од 9. до 11. септембра и у њој је на хрватској страни током борбених дјеловања погинуло шест припадника Хрватске војске и седам припадника јединица Специјалне полиције МУП-а, док су 53 рањена.

Убијено је 36 цивила, од којих 17 жена, и 52 српска војника, углавном након заробљавања. За тај је злочин осуђен командант Мирко Норац због ликвидације 40-ак цивилних становника у Госпићу у јесен 1991. Норцу је казна обједињена на 15 година, а након одслужене двије трећине пуштен је на условну слободу у новембру 2011. У Хрватској је дочекан као херој.