Јапан се спрема за супер тајфун који ће погодити централне и источне делове земље за викенд. Отказано је на стотине летова, а неће бити одржана ни нека најављена спортска дешавања.

Тајфун Хаганис могао би да буде највећа олуја која је погодила Јапан још од 1958. године. Свјетски куп у рагбију је отказан, као и маратон у Сендаиу. Могло би да дође и до отказивања трке Формуле 1.

Очекује се да Хагибис, што на јапанском значи брзина,стигне до јапанског острва Хоншу у суботу, а према ријечима метеоролога тајфун би могао да донесе рекордне количине кише, велике таласе и снажне ветрове, преноси Ројтерс.

Како се наводи, то би могла да буде најснажнија олуја која је погодила Токио од 1958. године. У округу Чиба источно од Токија, званичници су упозорили грађане да припреме најнеопходније ствари за три дана.

Авиокомпанија АНА отказала је све домаће летове, док је Јапан ерлајнс отказао само неке на аеродромима у Осаки и Нагоји.

Жељезнице су најавиле да ће у суботу обуставити линије између Токија и Нагоје, као и између Нагоје и Осаке.

Јапански премијер Шинзо Абе наложио је члановима владе да предузму неопходне мјере, преноси агенција Кјодо.

„Влада ће радити као један како би се припремила за тајфун“, рекао је министар за смањење ризика од катастрофа Риота Такеда.

Званичници су упозорили и да би поједине зграде могле да се сруше под налетима тајфуна који са собом доноси вјетрове јачине 216 километара на сат.