Министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић није одобрио дјеловање хеликоптера Оружаних снага БиХ како би гасио пожар на подручју општине Пале, потврђено је АТВ-у у Републичкој управи цивилне заштите.

Републичка управа цивилне заштите данас је у 11.30 часова преко Оперативно-комуникациног центра Министарства безбједности затражила дјеловање хеликоптера Оружаних снага БиХ како би гасио пожар на подручју општине Пале, али то није одобрио Мектић.

Из Управе наводе да је, тек након неколико покушаја, дјеловање хеликоптера у 15.15 часова одобрио генерал Сенад Машовић.

Према информацијама запослених у Министарству безбједности, Мектић није желио захтјев Републичке управе цивилне заштите да прослиједи Оружаним снагама БиХ, иако то процедуре налажу, наводи АТВ.

Помоћник директора Цивилне заштите Предраг Слијепчевић је по налогу вршиоца дужности директора Управе Милана Новитовића контактирао кабинет Министарства безбједности како би добили помоћ у виду дјеловање хеликоптера Оружаних снага БиХ који је удаљен неколико минута лета од Пала.

АТВ наводи да је Новитовић неколико пута и сам позивао Мектића, али да одговор није добио.

Како летјелица није одобрена на вријеме, Цивилна заштита помоћ је затражила од Хеликоптерског сервиса Републике Српске који је упутио хеликоптер на Романију одмах по пријему захтјева.

АТВ наводи да је са цијелим случајем упознат и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Након прелета и снимака који је направио хеликоптер Хеликоптерског сервиса Републике Српске, одлучено је да се са радом настави сутра рано ујутру.

АТВ наводи да је пожар под контролом, а да ниске температуре на овом подручју доприносе томе да се ватра не шири. Проблем представља изразито неприступачан терен на којем није могуће гашење ватре са земље.

Гашење пожара сутра ће наставити Хеликоптерски сервис Републике Српске, а Републичка управа цивилне заштите ће Оружаним снагама БиХ упутити директан захтјев да један хиликоптер буде у приправности, наводи АТВ.