Фото: Јелена Маринковић

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, преко Јединице за координацију пољопривредних пројеката, билећке Мљекаре „Пађени“ и Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, заједнички раде на развоју перспективних ланаца вриједности који интегришу мале пољопривредне произвођаче. Подршка ће бити реализована кроз набавку квалитетно приплодних грла, односно стеоних јуница, преко Међународног фонда за пољопривредни развој (IFAD), а ријеч је о пилот – пројекту. Тим поводом данас је у Сокоцу одржан састанак са кооперантима Мљекаре „Пађени“, како би се упознали са условима пројекта и потписали сагласност за увоз.

Фото: Јелена Маринковић

Свјетлана Мичић, виши стручни сарадник за сточарство у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди – Подручна јединица Соколац, појашњава да само кооперанти могу учествовати у пројекту, и то они који имају до седам музних грла.

– У плаћању 40 одсто трошкова сноси пројекат, односно 50 одсто уколико је носилац пољопривредног газдинства жена, 10 одсто локална заједница, 20 одсто кооперанти директним плаћањем мљекари, а 30 одсто мљекара кроз испоруку млијека у 2020. години. Изабрали смо Соколац, из разлога што је Мљекара „Пађени“ са подручја општине у првих девет мјесеци 2019. године откупила 1.702.000 литара, што је 100.000 више у односу на прошлу, а 300.000 литара више у односу на 2017. годину – истакла је Мичић.

Фото: Јелена Маринковић

Славко Одовић, пољопривредник из села Бандин Оџак, испоручује млијеко „Пађенију“ већ неко вријеме и веома је задовољан сарадњом.

– Тренутно имам три музне краве, а планирам да набавим још једну. Услови су веома повољни. Јунице се набављају из Чешке и Аустрије и изузетног су квалитета – казао је Одовић.

Набавка грла биће организована под стручним надзором ресорног министарства и очекује се у прољеће 2020. године. Вођа у пројекту је Мљекара „Пађени“, која гарантује сигуран откуп и плаћање, а све са циљем проширења кооперантске мреже на простору Сарајевско – романијске регије.