Предузеће за одржавање, заштиту, реконструкцију и изградњу путева а.д. „Романијапутеви“, у току протекле године, поред уредно обављених задатака на обезбјеђивању несметаног и безбједног саобраћаја на путевима, било је ангажовано на неколико значајних пројеката. Један од највећих пројеката приватног капитала, у вриједности од око 600.000 КМ, који је од интереса за Републику Српску, је изградња Спомен-музеја у Старом Броду. Ово соколачко предузеће учествовало је у изградњи путева, али и самог маузолеја.

Као и сваке године, рађена је реконструкција локалних путева.

– Ријеч је о асфалтирању улица у соколачком насељу Брезјак, потом у насељу Соколачке њиве, пресвлачењу Улице Михајла Бјелаковића, као и дијелу магистралног пута на улазу у Соколац из правца Хан Пијеска до кнежинског раскршћа са тротоарима и паркинг мјестима. У Спортско-рекреативном центру „Бара“ изграђене су пјешачке стазе и уређене трибине на стадиону. Асфалтном стазом спојени су Спортско-рекреативни центар „Бара“ и Спортска дворана а уређен је и простор око ње. Припремљена је и стаза за асфалтирање од дворане до Улице Пера Косорића, гдје је у плану изградња два паркинга. Међу значајним радовима су асфалтирање на подручју мјесне заједнице Каљина (дионица Каљина–Расхиште), као и мјесне заједнице Кнежина (Мангурићи–Ишерић брдо). У селу Педише урађено је око километар и осамсто метара пута, а у плану је асфалтирање дијела пута према манастиру Свете Тројице у Озерковићима. У току је изградња тротоара од насеља Балтићи, преко Мајдана до Подроманије – казали су у локалној управи, са којом су „Романијапутеви“ недавно обновили уговор.

У Источном Сарајеву, крајем мјесеца августа озваничен је почетак радова на санацији дијела регионалног пута дужине 1,5 км, чија је најављивана вриједност била 400.000 КМ, а ово акционарско друштво ангажовано је и ван подручја Града.

– На санацији дијела регионалног пута Р446 у дужини 1,5 км реализовано је приближно 80 одсто уговорених радова. Осим града Источно Сарајево, присутни смо у свим околним општинама као што су Хан Пијесак, Рогатица, Вишеград, Рудо, на чијим тендерима редовно учествујемо – истакао је Драган Булошчић, технички директор „Романијапутева“.

За зимску сезону, која је почела петнаестог дана мјесеца новембра, а током које предузеће одржава преко 600 км магистралних и регионалних путева, све је спремно.

– Сви ресурси су у приправности, соли и абразивног материјала има довољно, као и средстава рада која ће бити распоређена по приоритетима. Пратимо временску прогнозу и спремни смо за брзо реаговање, уколико буде и већих временских неприлика. Према уговору са Дирекцијом за путеве Републике Српске ангажовани смо на пет пунктова. Морам да нагласиим да одржавамо најтеже путеве у Српској, јер је више од 80 одсто терена на преко 700 метара надморске висине. Превоји Хан Пијесак, Романија, Сјемећ, Јахорина и слични прелазе 1.000 м.н.в., али у сарадњи са припадницима полиције, вјерујем да ћемо квалитетно обављати дужности и да ће у овој сезони бити уредно стање на путевима. Апелујемо на возаче да повећају опрезност и поведу рачуна о исправности возила, као и о обавезном посједовању зимске опреме – поручио је Булошчић.

Када говоре о наредним плановима, из предузећа истичу да су углавном исти као до сада, а то су редовно и зимско одржавање магистралних и регионалних путева на областима 8 и 9, као и излазак на тржиште јавних набавки, гдје су изразито конкурентни на подручју града Источно Сарајево, те околним општинама

Фирма а.д. „Романијапутеви“ са сједиштем у Подроманији, у Сокоцу, основана је 15. маја 1992. године, такорећи на ледини, и за неколико година пословања доживјела је изузетно динамичан развој. Непрекидним и континуираним усавршавањем организације развоја, стасали су у сложену фирму од привредних грана, саобраћајних веза, грађевинарства и рударства.

Јелена Маринковић
Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.