У Републици Српској регистрованo je још 14 особа код којих је утврђено присуство новог вируса корона, рекао је на конференцији за новинаре министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Ријеч је о осам мушкараца и пет жена.

– Из Бањалуке је 11 особа, а по једна из Дервенте, Челинца и Градишке – рекао је Шеранић.

У Републици Српској до сада је потврђено 59 случајева позитивних на нови вирус корона.

Истакао је да је 12 особа везано за трећи кластер из Бањалуке.

– То је жариште које се још шири. Све их пратимо и покушавамо преузети контролу. Поред трећег клстера, још једна је добила од члана вирус од члана породице, а једна је допутовала из Аустрије – рекао је Шеранић.

Навео је да је мали број оних који долазе из иностранства, а заражени су што значи да се добро прати контрола на граници.

Молим грађане да не правимо вјештачку несташицу лијекова, за сада је тржиште лијекова стабилно. Могућа је појединачна и тренутна несташица неког лијека, али континуитет набавке је добар и трудићемо се да и даље буде тако – додао је министар.

Нагласио је да је важна и превентивна заштита људи који раде у апотекма и да је потребно да апотеке буду у стању у којем су и сада.

– Што се тиче тестирања, у току је набавка још једног апарата и желимо да унаприједимо капцитете лабораториај у Бањалуци, али и у Бијељини и Фочи. То би била мрежа, која би покрила цијелу Републику Срску – изјавио је Шеранић.

Када је у питању УКЦ Републике Српске, постоје тријажни центри у контејнерима и то ће бити обезбјеђено и у другим болицама у Републици Српској како би обезбиједили безбједност и здравствених радника и пацијената.

– За излоацију је на старој Пулмолошкој клиници обезбијеђено је 115 кревета за пацијенте којима треба болничко лијечење, а енвентуално не би могли бити смјештени на инфективној клиници – рекао је Шеранић и додао да је до сада у Српској тестирано 420 пацијентата, а да је 59 позитивних.