Милорад Додик и Драган Човић, челници СНСД-а и ХДЗ-а, састали су се данас у Источном Сарајеву, поручивши након састанка да „остају у политичком савезу“ и да „неће бити осигуран новац за одржавања избора будући да је ЦИК незаконит“.

Милорад Додик је казао како су разговарали о наводним злоупотребама приликом избора чланова Централне изборне комисије и констатовали да постоје средства за одржавање избора.

„Није испоштован конкурс за изборе ЦИК-а, није поштована ситуација да се бирају они који нису политички ангажовани. ЦИК не може расписати изборе док се не имплементирају посљедњи резултати избора. То није урађено у Федерацији БиХ„, рекао је Додик.

Напоменуо је како сматра да избори требају бити одржани у легалној и легитимној сфери.

„ЦИК ће служити једним политикама како би могли без икаквих основа креирати крајњи изборни резултат. Ми смо као политички људи свјесни тога и сматрамо да је потребно осигурати законитост органа“, истакао је предсједник СНСД-а.

Напомиње како вјерује да ће Суд показати да није политички мотивисан и да ће поништити избор.

„Средства нису проблем, могу бити одобрена. Проблем је ЦИК који је незаконито изабран а води процес. Тако ћете прихватити ситуацију да избори буду нелегитимни“, казао је Додик.

Навео је како има добру сарадњу с Човићем и да га је упознао да се раније састао са Бакиром Изетбеговићем.

„Са Бакиром Изетбеговићем сам договорио да се блокирају именовања у РАК-у и СИПА-и. Остаје подјела за главне функције у БиХ све док се не договори нови споразум“, рекао је он.

Напомиње да остају у политичком савезу са ХДЗ-ом.

„На састанку је била једна тачка дневног реда средства ММФ-а. Договорено је да се подијели одређени износ средстава. Требало је да 50 посто иде на федералне рачуне, 50 посто на кантоне“, истакао је Додик.

Констатовали су да су све процедуре су испоштоване.

„Гувернер нема проблема да исплати средства. Писмо намјере усвојили су фискални савјет, а претходно сви нивои власти. Мислимо да је ово непотребно, да усложњава и оптерећује односе у БиХ“, истакао је он.

Поручио је како БиХ губи кредибилитет јер средства стоје блокирана више од мјесец.

„Код нас нема никаквих проблема. Постоје сви неоходни услови да гувернер Централне банке испоручи средства. У БиХ поистовјећују Парламент и Парламентарну скупштину, то није класични парламент и требало би да представља скупштине са других нивоа“, рекао је Додик.

Када је ријеч о мигрантима, Додик је рекао да постоји сумња да бх. амбасадор издаје лажне визе и убацује мигранте.

„То постаје све већи проблем код Бошњака. То је озбиљно стање. Сматрао сам се обавезним да Драгана Човића упознам са тим стањем. Очекујем да ће Тужилаштво веома брзо изаћи у јавност и рећи да ли је то тачно или не“, истакао је он.

Закључио је како је СНСД за хитну, безусловну депортацију свих миграната из БиХ.