Службеници Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ у 2019. и овој години поднијели су надлежним тужилаштвима 138 пријава против пореских обвезника због сумње да су оштетили БиХ за 34,64 милиона марака.

Начелник Одјељења за комуникације у УИО Ратко Ковачевић рекао је “Гласу Српске” да су у 2019. години надлежним тужилаштвима поднијели 91 пријаву против пореских обвезника.

– Те пријаве поднесене су због постојања сумње о почињеном кривичном дјелу из области индиректних пореза. Процијењена штета по тим пријава износи 22,14 милиона марака – казао је Ковачевић.

Када је ријеч о овој години, нагласио је да је до 11. јуна надлежним тужилаштвима поднесено 47 пријава против пореских обвезника због постојања основа сумње о почињеном кривичном дјелу из области индиректних пореза и починиоцима.

– Укупни износ штете по поднесеним пријавама ове године износи 12,50 милиона марака – казао је Ковачевић и додао да не могу наводити о којим пореским обвезницима је ријеч, с обзиром на то да су поднесене пријаве у Тужилаштву БиХ, које води одређене истражне радње по тим предметима.

Ковачевић је нагласио и да дуг по основу пореза на додату вриједност, тачније по ПДВ пријавама, тренутно износи нешто више од 503 милиона КМ.

– У тај износ је укључен главни дуг и накнадни терет принуде – навео је Ковачевић.

Економисти истичу да је избјегавање плаћања пореза присутно у свим земљама, али да у БиХ предњачи у томе.

– БиХ је на свјетским листама, када се у обзир узима корупција и избјегавање плаћања пореза, доста високо котирана. Међутим, у посљедње вријеме можемо примијетити и да пореске управе и УИО унапређују свој рад, који је резултирао растом пореских прихода – рекао је извршни директор Удружења економиста РС “SWOT” Саша Грабовац и додао да је избјегавање плаћања пореза негативна појава и да пореске управе и УИО треба да улажу напоре и сведу ту праксу обвезника на најмању могућу мјеру.

Нагласио је и да су сви они који избјегавају плаћање пореза нелојална конкуренција онима који то редовно раде.

– Ми, као Удружење економиста РС, подржавамо све оне активности које воде ка рјешавању и смањењу коруптивних активности кад је у питању наплаћивање пореских прихода – навео је Грабовац.

Многи дужници више не постоје

Када је ријеч о дугу по основу пријава ПДВ-а, Саша Грабовац је додао да велики број привредника који имају та дуговања уопште више не постоји.

– Надлежне институције треба да раде на чишћењу својих биланса, односно отписивању тих потраживања јер многе фирме које се налазе на том списку више не постоје – рекао је Грабовац.