Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас су у Сарајеву, по наредбама Суда Босне и Херцеговине и Тужилаштва Босне и Херцеговине, провели оперативну акцију кодног назива “Трансфер” те извршили претресе на двије локације и ухапсили двије особе јер су учествовали у вишемилионским преварама.

Приликом реализације оперативне акције, полицијски службеници СИПА-е извршили су претресе на двије локације и ухапсили двије особе због сумње да су починила кривично дјело из члана 249. Кривичног закона Босне и Херцеговине “Удруживање ради чињења кривичних дјела” у вези са кривичним дјелима из члана 294. “Превара”, члана 373, преноси Клиx.

“Кривотворење исправе”, и члана 397. “Неовлаштени приступ систему и мрежи електронске обраде података” Кривичног закона Федерације Босне и Херцеговине, те члана 209. Кривичног закона Босне и Херцеговине “Прање новца“.

У оквиру наведених активности, једна особа је приведена у просторије СИПА-е ради испитивања у својству осумњиченог.

Приликом претреса откривени су и привремено одузети мобилни телефони, рачунари, лаптопи, преносиви медији, уређаји за похрану електронских података, ватрено оружје, разне евиденције и роковници, документација о отварању рачуна у банкама, документација о подизању новца са рачуна у банкама, налози за уплату и пријенос новца у банкама, те други предмети који могу послужити као доказ у даљем кривичном поступку

СИПА је током реализације акције остварила сарадњу са полицијским агенцијама у Њемачкој и Аустрији.

Након криминалистичке обраде у просторијама СИПА-е, особе лишене слободе бит ће предату Тужилаштву Босне и Херцеговине на даље поступање.