На подручју општине Соколац 431 пољопривредно газдинство и један правни субјекат преузели су од краја марта укупно око 348.300 литара регресираног дизел горива, а број корисника је за 81 већи него лани, рекли су Срни у Пољопривредној служби општине Соколац.

Виши стручни сарадник за пољопривреду у општини Славиша Кнежевић навео је да су ове године индивидуални пољопривредници могли преузети на пумпама укупно 290.370 литара регресираног дизела за 2.903 хектара обрадиве површине.

Он је додао да је “ТЦ Зона”, односно фарма “Романија” на Сокоцу која послује у саставу ове бањалучке фирме, преузела 57.900 литара горива за 579 хектара земљишта.

“Ове године повећан је број газдинстава која су преузела регресирано гориво за пољопривредне радове, јер због епидемиолошке ситуације нису били обавезни да одмах уплате доприносе, као и износ за противградну заштиту”, рекао је Кнежевић.

Он је подсјетио да је прошле године укупно преузето 197.700 литара, док су ове године индивидуални пољопривредници преузели 290.370 литара горива.

Према његовим ријечима, сви који су до 15. маја ажурирали податке у Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге /АПИФ/ остварили су право на регресирано гориво за пољопривредне радове.

Из Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду Републике Српске раније је саопштено да је преузимање регресираног горива почело 30. марта и да ће трајати до 30.октобра.