Фарма Романија је једна од највећих фарми музних грла Сарајевско-романијске регије и представља велики значај за Соколац, а и саму регију.

Пословање фарме је оживјело након што је 2014. године запуштену пријератну фарму за 232.300 КМ купило бањалучко предузеће ТЦ Зона, у чијем саставу данас и дјелује.

– Када смо купили фарму била је поприлично девастирана. Прво што смо урадили је обнова штале за музна грла капацитета 240 грла. Набављен је систем за мужу од фирме Де лавал и плаћен је 120.000 КМ. Такође смо реновирали објекат породилишта, објекат мљекаре и дио телећарника. Инвестиција је износила близу 400.000 КМ – истиче за еКапију Никола Планинчић, директор пословне јединице ТЦ Зона, Фарме Романија.

Уз све то из Аустрије је увезено 60 високостеоних јуница које су плаћене 300.000 КМ. Тренутно је на фарми запослено десет радника, од тога један доктор ветерине, један магистар економије, један ветеринарски техничар, пољопривредни инжињер и физички радници.

Како каже Планинчић досадашњим радовима су презадовољни, јер урадили су више него што су и планирали.

Он додаје да инвестиција ове године није било у великој мјери, те да су набавили два тракторска прикључка.

– Што се тиче повећања сточног фонда остављено је 18 јуница из сопствене производње.

Концесија за узгој дјетелине и испашу крава

Фарма Романија добила је концесију на 450 ха пољопривредног земљишта на Гласиначком пољу на 15 година, а имају и дио од 150 ха за који је договорен закуп од Општине Соколац на осам година.

– На земљишту је засијано 350 ха дјетелинско травних смјеса, 100 ха силажног кукуруза, а остатак користимо за испашу стоке.

Како каже Планинчић са општином имају веома добру сарадњу.

– Имамо честу комуникацију са начелником Бјелицом, упознат је са нашим проблемима и помаже колико је у његовој моћи.

Сарајевској мљекари Милкос фарма дневно испоручује 800 литара сировог млијека, а у тову имају тренутно 35 јунади, просјечне тежине око 500 кг.

Будући планови се заснивају на повећању мљечности и броја грла.

Планинчић додаје да је подручје Сокоца веома погодно за бављење сточарством и поручује да би у овој области требало да се повећају подстицаји од државе као и да се обезбједи пласман товних бикова.