Борачка организација општине Соколац обиљежила је данас крсну славу Светог великомученика Димитрија – Митровдан, служећи парастос за погинуле борце Војске Републике Српске са овог краја. На централно спомен обиљежје борцима одбрамбено-отаџбинског рата вијенце су, након вјерског обреда, положиле делегације Борачке организације општине Соколац и Скупштине општине Соколац.  Након тога, посјетили су спомен-собу у којој се налази око 600 фотографија погинулих бораца са Сокоца и њихових сабораца чије су породице одлучиле да после рата живот наставе у овој локалној заједници. У цркви светог пророка Илије служена је литургија а потом је сломљен славски колач.

Предсједник Скупштине Борачке организације општине Соколац Жељко Лалић објаснио је да су крсну славу обиљежили скромно и у складу са мјерама и препорукама о окупљањима.

– Овим поменом сјетили смо се својих погинулих сабораца, наше браће и њихових породица. Надамо се да ће и после нас бити потомака који ће наставити његовати традицију на нашу борбу, на одбрамбено-отаџбински рат и људе који су своје животе уложили у Републику Српску. Такође се надамо да ће и будуће генерације у миру и срећи живјети у Републици Српској, да ће је чувати и унаприједити, казао је Лалић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица честитао је крсну славу предсједнику Борачке организације генералу Миломиру Савчићу, предсједништву и свим члановима Борачке организације Републике Српске, пожелио да је славе у миру и да више никад не дође до онога што је овај народ преживио у периоду између 1991-1995. године.

– При обиљежавању оваквих датума посебно се присјећамо бораца који су своје животе положили за стварање Републике Српске. Наставићемо да се сјећамо јунака који су бранили Републику Српску која је потврђена на међународној конференцији у Дејтону и овјерена у Паризу. Учинићемо све да њихове жртве не буду узалудне и да Република Српска никад не буде доведена у питање, истакао је Бјелица.

У минулом одбрамбено-отаџбинском рату погинуло је 287 припадника Војске Републике Српске са подручја општине Соколац.

Рођена 16. јуна 1986. у Сокоцу. Основну школу и гимназију завршила је у родном мјесту. На Филозофском факултету у Источном Сарајеву студирала енглески језик и књижевност. Дипломирала је 2011. године. Запослена у Инфо центру од 2012. године.